10 korakov do izbire popolne kreme za sončenje 

Pred vrati je poletje – čas, ko običajno kupujemo kreme za sončenje, ki bodo naš zvesti spremljevalec na dopustu in med poletnimi aktivnostmi na prostem. Vemo, da se moramo zaščititi pred soncem, toda ali vemo, kakšno kremo za sončenje moramo izbrati?

Ponudba sončnih krem je ogromna, zato je izbira vse prej kot preprosta. Pomembno je, da izberemo takšno, ki nam je všeč, je udobna in enostavna za uporabo, hkrati pa izpolnjuje številne ključne zahteve za varno in ustrezno zaščito kože. Naj vam pri tem pomagamo!

Pripravili smo vam vodnik: 10 korakov, ki jim sledite pri izbiri najboljše zaščite pred soncem za vašo kožo.

Korak 1: Fototip

Fototip kože določa občutljivost naše kože na sevanje sončnih žarkov (po domače: kako hitro nas bo sonce opeklo oziroma kako hitro bomo potemneli). Odvisen je od barve oči, las, kože …

Obstaja sedem fototipov, pri čemer je I najsvetlejši, VII pa najtemnejši (temnopolti ljudje). V Sloveniji prevladujeta tipa II in III, ki potrebujeta visoko zaščito pred soncem: zaščitni faktor 50+. 

Korak 2: Lokacija

Kraj, kjer bomo izpostavljeni soncu, je pomemben dejavnik. Ko se približujemo ekvatorju, je sevanje močnejše. Enako je z nadmorsko višino. Sončno sevanje se poveča za 10–15 % na vsakih 1000 m.

Prav tako ne smemo upoštevati le neposredne sončne svetlobe, temveč tudi odsev na vodi (30 %), pesku (10 %), travi (5 %) in celo asfaltu (2 %). Vse to se sešteje. 

Lokacija zelo vpliva na moč sončnih žarkov.
Lokacija vpliva na moč sončnih žarkov.

Korak 3: Zaščita širokega spektra

Da je krema za sončenje učinkovita, mora varovati pred vsemi vrstami žarkov, ki sestavljajo sončni spekter in vplivajo na različne plasti kože: UVB žarki, UVA žarki, dolgimi UVA žarki in infrardečimi žarki.

Korak 4: Uravnotežena zaščita

Obstajati mora ustrezno ravnovesje med stopnjo zaščite pred UVB žarki (spf) in UVA žarki (ppd).  Kadar je tako, je na embalaži prikazan simbol UVA v krogu, zato bodite pozorni nanj!

Korak 5: Fotoobčutljivost

Pomembno je, da krema za sončenje po nanosu ohrani stopnjo zaščite, ki je navedena na embalaži.

Korak 6: Odpornost

Pri izbiri sončne kreme na embalaži poglejte, ali je odporna na vodo, znoj, trenje … in izbiro prilagodite vašim navadam in aktivnostim.

Korak 7: Zadostna količina

Krema je učinkovita le, če uporabite zadostne količine in jo bogato in enakomerno razporedite po koži. Ne pozabite na predele, ki jih pogosto spregledamo – vrat, ušesa, podpazduha …

Nanesite zadostno količino po vsej koži.
Nanesite zadostno količino po vsej koži.

Korak 8: Toleranca

Ljudje imamo različen tip kože in različno reagiramo na različne sestavine. Zato se prepričajte, da je krema, ki je bila krema, ki jo kupujete, darmatološko testirana na tipih kože, populacijah itd.

Korak 9: Kozmetičnost

Kozmetičnost pomeni struktura kreme. Izbirite tisto, ki najbolj ustreza vašim željam in tipu kože. Na voljo so številni izdelki: geli, kremami, olja, meglice …

Korak 10: Ekstra nasvet

Če niste prepričani, katera zaščita je najbolj primerna za vašo kožo, se posvetujte z dermatologom ali s farmacevtom.

Spodaj smo za vas pripravili nabor kakovostnih in raznolikih izdelkov za zaščito pred soncem, vse izdelke pa najdete v naši spletni Lekarni Plavž.

 

    Košarica
    Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
    Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
    Vaša košarica je praznaVrni se nazaj