Spomladanske alergije

Spomladi se lahko pri nekaterih ljudeh pojavijo alergije, saj je v tem času večja prisotnost cvetnega prahu in drugih alergenih snovi v zraku, ki lahko povzročajo alergične reakcije pri občutljivih posameznikih. Najpogostejši vzrok spomladanskih alergij je cvetni prah dreves in trav.

Alergije, ki se pojavijo spomladi, imenujemo spomladanske alergije, seneni nahod ali alergijski rinitis.

slika

Simptomi spomladanskih alergij se lahko kažejo kot:

 • Kihanje in izcedek iz nosu
 • Zamašen nos in težave pri dihanju
 • Srbečica in solzenje oči
 • Izpuščaji na koži ali srbečica
slika

Za lajšanje simptomov spomladanskih alergij svetujemo:

 • Izogibajte se izpostavljanju alergenom, če je mogoče
 • Omejite čas zunaj, ko so ravni cvetnega prahu visoke
 • Umijte si obraz in lase po vrnitvi domov
 • Lajšajte simptome alergij z antihistaminiki
 • Preoblecite se in operite oblačila po bivanju na prostem
 • Zunaj nosite pokrivala in sončna očala, da preprečite vstop cvetnega prahu v oči in lase

Za zdravljenje simptomov spomladanskih alergij so na voljo zdravila, ki so v lekarni na  voljo v prosti prodaji in na recept,  ki ga predpiše zdravnik.

Antihistaminiki lahko ublažijo simptome, kot so srbeče oči in nos, izcedek iz nosu in kihanje. Antihistaminiki so na voljo v obliki tablet, pršila za nos ali tekočih oblik.

Zdravilo Dasselta control je zdravilo proti alergiji v obliki tablet, ki ne povzroča zaspanosti. Zdravilo Dasselta control  pomaga lajšati alergijske reakcije in njihove simptome.

Zdravilo Allergodil 1,5 mg/ml se uporablja za zdravljenje alergijskega rinitisa pri odraslih, mladostnikih in otrocih, starih 6 let in več. Zdravilo Allergodil je za nazalno uporabo, to pomeni, da se uporablja v nosu.

Nosni kortikosteroidi so pršila za nos, ki zmanjšuje vnetje.

Zdravilo Mommox RINO pršilo za nos vsebuje učinkovino mometazonfuroat, ki spada v skupino zdravil, imenovanih kortikosteroidi.

Po vpihu v nos mometazonfuroat pomaga lajšati vnetje (otekanje in draženje nosne sluznice).

Zdravilo Mommox RINO zmanjša otekanje in draženje nosne sluznice in tako olajša kihanje, srbenje in zamašenost ali izcedek iz nosu, ki so posledica senenega nahoda.

Nosni dekongestivi delujejo tako, da skrčijo sluznico nosnih poti in zmanjšajo oteklost. Dekongestivi so v obliki tablet, tekočine, kapljic in pršila za nos. Dolgotrajna uporaba lahko povzroči neželene učinke.

Zdravilo Operil se uporablja pri nahodu zaradi prehlada, alergijskem nahodu, vnetju obnosnih votlin, vnetjih srednjega ušesa. Zdravilo Operil vsebuje oksimetazolin.

Oksimetazolin se uporablja kot nosni dekongestiv. Zaradi skrčenja arteriol zmanjšuje nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi. Lajša dihanje skozi nos, odpira vhode v nosne in obnosne votline, izboljša prehodnost evstahijeve cevi in blaži spremljajoče znake nahoda.

Če vaši simptomi spomladanskih alergij ne izboljšajo ali se poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko predpiše  zdravila ali vas napoti k specialistu za alergije.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Prijavite se na naše e-novice

Vsak teden vas bodo v nabiralniku čakale novičke z zanimivo in poučno vsebino

   Košarica
   Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
   Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
   Vaša košarica je praznaVrni se nazaj