Fypryst Combo 67 mg/ 60,3 mg kožni nanos, raztopina za majhne pse, 1 pipeta

Zdravilo Fypryst Combo deluje na uši, klope ter bolhe in njihove razvojne oblike (jajčeca, ličinke in bube). Za pse s telesno maso od 2 do 10 kg.

Veterinarska zdravila

Oblika: raztopina

Mesto uporabe: koža

Blagovna znamka: Krka

Namen uporabe: klopi, psi, uši, komarji in klopi, zajedalci

Nensi: 1040763

SKU: 420239

10,11€

Izdelek je za uporabo v veterinarski medicini brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

Specifikacije

Zdravilo Fypryst Combo deluje na uši, klope ter bolhe in njihove razvojne oblike (jajčeca, ličinke in bube).
Indikacije

Psi
– Za zatiranje bolhavosti in bolhavosti ob sočasni klopavosti in ušivosti.
– Zdravljenje bolhavosti (Ctenocephalides spp.). Pri novih infestacijah z odraslimi bolhami traja insekticidni učinek 8 tednov. Zdravilo osem tednov po nanosu preprečuje razmnoževanje bolh, tako da zavira razvoj jajčec (ovicidno delovanje), ličink in bub (larvicidno delovanje), ki jih izležejo odrasle bolhe.
– Zdravljenje klopavosti (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus, Rhipicephalus sanguineus). Zdravilo ima proti klopom obstojen akaricidni učinek, ki traja do 4 tedne.
– Zdravljenje ušivosti (Trichodectes canis).
Zdravilo se lahko uporablja v sklopu zdravljenja alergijskega dermatitisa, ki ga povzroča bolhavost, kadar je diagnozo potrdil veterinar.

Samo za zunanjo uporabo (kožni nanos).
Nanesite na kožo po navodilih o odmerjanju na podlagi telesne mase v preglednici:

Psi Število pipet Volumen pipete Jakost (fipronil + (S)-metopren
Nad 2 kg in do 10 kg 1 pipeta 0,67 ml 67 mg + 60,3 mg
Nad 10 kg in do 20 kg 1 pipeta 1,34 ml 134 mg + 120,6 mg
Nad 20 kg in do 40 kg 1 pipeta 2,68 ml 268 mg + 241,2 mg
Nad 40 kg 1 pipeta 4,02 ml 402 mg + 361,8 mg

To ustreza najmanjšima priporočenima odmerku 6,7 mg/kg fipronila in 6 mg/kg (S)-metoprena pri topikalni uporabi na koži.
Način uporabe:
1. Merilno kapalko vzemite iz ovojnine. Držite jo navpično, zavrtite pokrovček in ga povlecite s merilne kapalke.
2. Pokrovček obrnite in njegov nasprotni konec nastavite na merilno kapalko. Potisnite ga na merilno kapalko in ga zavrtite, da tesnilo poči, nato pokrovček odstranite s merilne kapalke.
3. Nanesite na kožo na začetku vratu pred lopaticama.
4. Živali razmaknite dlake, da vidite kožo. Konico merilne kapalke nastavite na kožo in merilno kapalko stiskajte, da izpraznite vso njeno vsebino neposredno na ustrezno mesto na koži.

Kopanje in namakanje živali dva dni po nanosu zdravila ter kopanje živali pogosteje kot enkrat tedensko ni priporočljivo, ker vpliv kopanja na učinkovitost zdravila ni bil raziskan. Blažilni šampon se lahko uporabi pred nanosom zdravila, vendar se pri tedenski uporabi šampona trajanje zaščitnega učinka zdravila proti bolham skrajša na približno 5 tednov. Tedensko kopanje z medicinskim šamponom, ki je vseboval 2-odstotni klorheksidin, v obdobju 6-tedenske raziskave ni vplivalo na učinkovitost zdravila proti bolham.
Psi ne smejo plavati v vodotokih še 2 dni po nanašanju zdravila. Posamezni klopi se lahko pritrdijo, zato v neugodnih razmerah ni mogoče povsem izključiti prenosa kužnih bolezni.
Bolhe z domačih živali se pogosto naselijo v košarah živali, blazinah in na mestih, kjer živali pogosto ležijo, kot so preproge in oblazinjeno pohištvo, zato je treba pri masivni okužbi in pred ukrepi za zatiranje okuženosti s primernim insekticidom obdelati tudi ta mesta in jih redno sesati.
Posebni previdnostni ukrepi za uporabo pri živalih:
Paziti je treba, da zdravilo ne pride živali v oči.
Paziti je treba, da zdravila ne bi nanesli na predel, kjer ga žival lahko poliže, in da živali po nanašanju zdravila ne bodo druga druge lizale.
Fipronil in (S)-metopren ne smeta priti v vodotoke, ker sta lahko nevarna za ribe in druge vodne organizme. Psi ne smejo plavati v vodotokih še 2 dni po nanašanju zdravila.

Brejost in laktacija:
Lahko se uporablja v obdobju brejosti in laktacije.
Preveliko odmerjanje (simptomi, nujni ukrepi, protistrupi):
V raziskavah o varnosti pri ciljni živalski vrsti, v katerih so zdravilo preizkušali pri 8 tednov starih pasjih mladičih, psih v obdobju rasti in psih s telesno maso približno 2 kg, po enkratnem odmerku, ki je bil petkrat večji od priporočenega odmerka, niso ugotovili neželenih učinkov zdravila. Ker pa se nevarnost pojava neželenih učinkov pri uporabi prevelikega odmerka poveča, je treba vedno uporabiti merilno kapalko ustrezne velikosti glede na telesno maso živali.

Posebni previdnostni ukrepi, ki jih mora izvajati oseba, ki živalim daje zdravilo:
Zdravilo ima lahko dražeč učinek na sluznicah, koži in očeh, zato je treba paziti, da ne bi prišlo v stik z usti, kožo ali očmi.
Osebe z znano preobčutljivostjo za insekticide ali alkohol naj se izogibajo stika z zdravilom.
Pazite, da vsebina merilne kapalke ne bi prišla v stik s prsti. Če se to zgodi, si roke umijte z milom in vodo. Če zdravilo zanesete v oko, oko previdno sperite s čisto vodo.
Po uporabi si umijte roke.
Med nanašanjem zdravila ne kadite, pijte ali jejte.
Živali po nanašanju zdravila ne prijemajte, dokler se mesto nanašanja ne posuši, in ne dovolite otrokom, da bi se z njimi igrali, dokler se mesto nanašanja ne posuši. Zato priporočajo, naj zdravila ne bi nanašali čez dan, temveč zgodaj zvečer, živali z nedavno nanesenim zdravilom pa ne smejo spati pri lastnikih, še zlasti otrocih.

Navodilo za uporabo

    Košarica
    Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
    Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
    Vaša košarica je praznaVrni se nazaj