Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)

gerb

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je čedalje pogostejša, po nekaterih podatki naj bi namreč prizadela okoli desetino vsega prebivalstva. Ločimo dve obliki GERB-a, med katerimi ena povzroči tudi vnetje sluznice požiralnika, druga pa na sluznico ne vpliva v tej meri.

GERB običajno povezujejo s prekomernim nastajanjem želodčne kisline v želodcu. Vse več pa je strokovnjakov, ki opozarjajo ravno na nasprotno težavo. Trdijo namreč, da do teh težav prihaja zaradi premalo želodčne kisline! GERB povezujejo tudi z bakterijo Helicobacter pylori in s hiatusno hernijo. Kot zanimivost – Helicobacter pylori naj bi bila prisotna pri več kot polovici svetovnega prebivalstva, WHO pa jo je prepoznala kot pomemben kancerogen.

Kakšni so simptomi GERB?
– pekoč občutek v prsih (zgaga), običajno po jedi, ki je lahko hujši ponoči ali med ležanjem,
– povratno izpiranje (regurgitacija) hrane ali kisle tekočine,
– bolečina v zgornjem delu trebuha ali prsnega koša,
– težave pri požiranju (disfagija),
– občutek cmoka v grlu.

Živila, katerim se je potrebno izogibati:

 • mastna hrana,
 • začinjena hrana,
 • sladkor in sladkarije,
 • predelana hrana,
 • gazirane pijače, alkohol, pijače s kofeinom,
 • kava,
 • kislo sadje in zelenjava (npr. pomaranče in paradižnik),
 • orehi,
 • čebula, česen in por,
 • čokolada,
 • žvečilni gumi.

Če imate pogosto težave z vračanjem želodčne kisline v požiralnik in posledično zgago, vam bo vaš zdravnik po vsej verjetnosti predpisal zdravila, ki preprečujejo prekomerno izločanje želodčne kisline. Če imate želodčne kisline res preveč, vam bodo ta zdravila pomagala. Če pa je imate v resnici premalo, bodo lahko učinki le kratkotrajni.

Takoj poiščite zdravniško pomoč, če imate bolečine v prsih, še posebej če bolečino spremlja tudi težko dihanje ali bolečine v čeljusti ali roki. To so namreč lahko znaki in simptomi srčnega napada.

Koristni nasveti 

Kamilični čaj
Skodelica kamiličnega čaja, ki jo zaužijete pol ure do eno uro, preden ležete k počitku, lahko lajša vnetje v vašem želodcu, kakor tudi uravnoveša ravni želodčne kisline. Kamilica je tudi zelo dobrodejna pri lajšanju vplivov stresa, ki povzročajo težave z želodčno kislino. Tako vas bo pomirila in zazibala v miren spanec.

Sok aloje vere
Aloe vera zmanjšuje vnetja in lahko pomaga tudi pri težavah z želodcem.

Če imate torej težave z vračanjem želodčne vsebine v požiralnik in vas peče zgaga, pred obrokom redno pijte sok aloe vere.

Vita Care Plus sok Aloe vera BIO je na voljo v steklenicah po 330 ali 750 ml. 100 % naravni sok aloe vera pridobljen neposredno iz svežih rastlin.

Dvignjeno vzglavje
Rešitev je malce privzdignjeno ležišče. Samo dodatno blazina verjetno ne bo kaj dosti pomagala, saj boste lahko ponoči zlezli z nje. Ne pozabite pa tudi na to, da morate prenehati s hranjenjem 3 do 4 ure pred odhodom v posteljo.

Ingverjev čaj
20 minut pred obrokom privoščite skodelico ingverjevega čaja.

Soda bikarbona
Polovica čajne žličke sode bikarbone, pomešane v kozarcu vode, bo nevtralizirala želodčno kislino in omilila pekočo bolečino. To mešanico zaužijte res izjemoma, ko imate velike težave.

Mandlji
Mandlji naj bi bili naravno zdravilo za zgago, zato priporočajo, da po vsakem obroku zaužijemo nekaj mandljev. Ti naj bi nevtralizirali želodčne sokove in pomirili simptome zgage.

Viri:

Naravno nad zgago in z njo povezane težave | Bodi eko, dostopano 21.2.2024

Pravočasno prepoznajte simptome GERB-a – Vizita.si, dostopano 21.2.2024

Zgaga in želodčne težave (GERB) – Lek, dostopano 21.2.2024

GASTROEZOFAGEALNA REFLUKSNA BOLEZEN (GERB) (kclj.si), dostopano 21.2.2024

Bodite pozorni: Simptomi GERB-a lahko močno spominjajo na simptome prehlada – Vizita.si, dostopano 21.2.2024

Izdelki | Lekarna Plavž (lekarna-plavz.com), dostopano 21.2.2024

Pustite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *