Stres in njegove posledice

Stres je lahko motivator in je lahko celo nujen za preživetje. Telesni mehanizem boja ali bega osebi pove, kdaj in kako naj se odzove na nevarnost. A ko se telo prelahko sproži ali je hkrati prisotnih preveč stresorjev, lahko spodkoplje duševno in fizično zdravje osebe in postane škodljivo.

Stres povzroči v telesu povečano proizvodnjo kortizola, epinefrina  in norepinefrina – to so kemikalije, ki sprožijo naslednje reakcije v telesu: povišan krvni tlak, budnost in nespečnost, potenje, napetost mišic, glavobol,…

Vrste stresa

V grobem stres delimo na akutni in kronični.
Stres pa lahko delimo tudi na:
 • rutinski stres, kot so varstvo otrok, domače naloge ali finančne obveznosti,
 • nenadne, moteče spremembe, kot je izguba družine ali izguba službe,
 • travmatski stres, ki se lahko pojavi zaradi ekstremne travme kot posledica hude nesreče, napada, okoljske katastrofe ali vojne

Naravna pomoč pri stresu

 • Sivka

Sivkin čaj – Priprava: 2 čajni žlički suhih cvetov sivke prelijemo z 2,5 dl vrele vode, pustimo pokrito stati 15 minut in precedimo. Čaj osladimo z žlico medu in ga spijemo po požirkih 2- do 3-krat na dan.

 • Hmelj

Hmeljev čaj – Priprava: 2 čajni žlički posušenih in stisnjenih cvetov hmelja prelijemo z 2,5 dl vrele vode in pustimo 15 minut, nato precedimo. Čaj po želji osladimo z medom in ga pijemo dvakrat na dan.

Kopel iz hmelja – Priprava: 3–4 pesti suhega hmelja prelijemo z 2–3 litri vrele vode in pustimo stati pokrito do 30 minut, nato precedimo. Tekočino dodamo v vodo za kopanje.

 • Baldrijan

Baldrijan je klasično »zdravilo« za živce. Kot domače zdravilo je bil znan že v 11. stoletju, uporabljali pa so ga predvsem za pomiritev in zoper razdražljivost. Žal ga danes pogosto kombinirajo z bromom, kar mu daje preveč kemični značaj. Zeliščarji ga uporabljajo samostojno ali z drugimi zelišči. Koren baldrijana je najboljše zeliščno sredstvo, ki pomirja in krepi živce.

Naravna pomoč pri stresu

 • Navadna melisa

Navadna melisa krepi živce, deluje pomirjujoče in je neke vrste blago uspavalno sredstvo. Sveža diši po limoni, včasih pa so jo uporabljali za prekrivanje tal. Zelo rade jo imajo tudi čebele, zato jo čebelarji dajo v čebelnjak, da jih privabijo.

 • Šentjanževka

Šentjanževka vsebuje hipercin, ki je naravno pomirjevalno sredstvo. Olje šentjanževk je tudi najboljše olje za rane, saj blaži bolečine, ustavlja vnetje in zdravi. Pri poškodbah živcev in težavah z živci vseh vrst lahko pijemo tudi čaj iz šentjanževke.

 • Magnezij

Tudi magnezij pomaga pri blaženju stresa in boljšemu spancu. Priporočamo prehransko dopolnilo Vita Care Plus Magnezij in vitamin C

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Kako se lahko še spopadamo s stresom

Večina tehnik za soočanje s stresom vključuje 5 osnovnih receptov: globoko dihanje, poslušanje pomirjujoče glasbe, smeh, menjava okolja (lahko tudi zgolj sprehod iz ene sobe v drugo) in vizualizacija samega sebe v neki ugodni situaciji. Kadar smo pod stresom, se bomo najhitreje znebili negativnih občutkov s pomočjo telesne dejavnosti.

Najhitreje učinkujejo ‘kardio’ dejavnosti, kot so hitra hoja, tek, plavanje ali telovadba. Dobro je, da naštete tehnike kombinirate s sproščanjem. Tehnik sproščanja se lahko naučite na tečajih joge, načine sproščanja pa vam lahko predstavi tudi terapevt.

Prijavite se na naše e-novice

Vsak teden vas bodo v nabiralniku čakale novičke z zanimivo in poučno vsebino

   Košarica
   Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
   Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
   Vaša košarica je praznaVrni se nazaj