Naglavne uši – kako se jih znebiti?

Naglavne uši

Naglavna uš je žuželka brez kril, ki živi samo na človeškem lasišču, najpogosteje pri otrocih starih 6-15 let. Prehranjuje se s človeško krvjo, katero sesa večkrat dnevno. Noge naglavne uši se končajo s kremplji, ki omogočajo, da se naglavna uš oklepa las. Samica izleže jajčeca (gnide) in jih z močnim lepilom pritrdi na lase ob koži. Iz gnid se po 7 dneh izležejo naglavne uši in takoj začnejo gristi lasišče ter sesati kri. Naglavne uši se prenašajo ob tesnem stiku z okuženo osebo, najpogosteje med člani družine, med sorojenci ali med šolarji.

Prisotnost naglavnih uši prepoznamo po izrazito srbečem lasišču ali žgečkanju, ki ga povzroča plazenje naglavnih uši po lasišču.

Naglavna uš se razvija 17-25 dni; samice živijo do 5 tednov in izležejo 50-150 jajčec (gnid). Okužbo je mogoče zanesljivo dokazati z odkritjem živih uši med prečesavanjem z gostim kovinskim glavnikom ali ob pregledu lasišča. Gnide najpogosteje najdemo na laseh za ušesi, v predelu senc in na tilniku.

Naglavna uš je odporna na vse običajne higienske ukrepe. Za odstranjevanje naglavnih uši je potrebno uporabiti specializirane proizvode.

VšiVen PLUS za odstranjevanje naglavnih uši in gnid

VšiVen PLUS za odstranjevanje naglavnih uši in gnid je medicinski pripomoček namenjen lokalni uporabi na laseh in lasišču za odstranjevanje naglavnih uši  in preprečevanje razvoja gnid. Proizvod je kombinacija sintetičnih in naravnih olj; vsebuje silkonsko olje, olje sladkega mandljevca, olje mareličnih jedrc in vitamin E.

VšiVen PLUS za odstranjevanje naglavnih uši in gnid je proizvod na osnovi silikonov. Silikoni, predvsem dimetikon, se pogosto uporabljajo v kozmetičnih proizvodih. Po lokalni uporabi niso opazili dražilnih učinkov na kožo. Proizvod ima izključno lokalni mehanizem delovanja, brez framakoloških učinkov.

Proizvod ne vsebuje insekticidov, zaradi česar ne pride do pojava rezistence. Proizvod je primeren za odrasle, nosečnice, doječe matere in otroke starejše od 6 mesecev.

Odstranjevanje gnid in uši z izdelkom VšiVen PLUS

1. Pred uporabo VšiVen PLUS preverite prisotnost naglavnih uši pri vseh družinskih članih. Vse osebe, pri katerih so naglavne uši prisotne, je treba zdraviti v istem dnevu, da se prepreči ponovni prenos.
2. Ramena osebe, pri kateri boste uporabili VšiVen PLUS, prekrijte z brisačo.
3. Odvijte pokrovček aplikatorja. Raztopino nanesite na lase enakomerno od čela do vrha glave ter od vrha glave do ušes in tilnika. Potrebna količina raztopine je odvisna od tipa in dolžine las. Za lase, ki segajo do ramen, je potrebne 30-50ml raztopine.
4. Nanesite zadostno količino raztopine na lase in lasišče. Raztopino dobro vtrite od korenin do konic las. Pustite delovati 15 minut. V primeru hujše okužbe z naglavnimi ušmi, lahko VšiVen PLUS pustite delovati do 30 minut.
5. Lase temeljito izperite z uporabo vašega običajnega šampona in tople vode. Pri daljših laseh se priporoča uporaba balzama za lase.
6. Lase razčešite z navadnim glavnikom in jih razdelite na 1 cm široke pramene. Posamezne pramene večkrat prečešite s priloženim kovinskim glavnikom in odstranite odmrle naglavne uši in gnide. Lase začnite česati čim bližje koreninam las. Že prečesane pramene, s katerih ste odstranili naglavne uši in gnide, ločite od las, ki jih še niste prečesali.
7. Glavnik po vsaki uporabi operite s toplo vodo in milom. Po 9-10 dneh ponovite postopek odstranjevanja naglavnih uši, da odstranite morebitne novo izležene naglavne uši.
8. Operite vsa uporabljena oblačila, odeje in brisače pri temperaturi 60 °C. Razkužite vse glavnike, krtače za lase ipd. Posesajte in/ali pomijte tla. Vrečko po sesanju odstranite iz sesalca in zavrzite.

Po končanem postopku razuševanja

 • Operite v vroči vodi (okoli 60ºC) glavnike, krtače, perilo, oblačila, brisače, posteljnino …, ki so bili v stiku z lasmi.
 • Predmete, ki se jih ne more oprati, nepropustno zaprite v plastično vrečko in pustite 10 do 14 dni na sobni temperaturi ali 24 ur zamrzovalniku.
 • Posesajte oblazinjeno pohištvo in preproge.

Pred uporabo izdelka VšiVen PLUS preberite priložena navodila za uporabo! Pred uporabo se v navodilih za uporabo seznanite z verjetnim tveganjem, povezanim z uporabo. Medicinski  pripomoček VšiVen PLUS izpolnjuje zahteve za oznako CE.

Vir: Kaj so naglavne uši in gnide (nijz.si), dostopano 5.9.2023

 

 

  Košarica
  Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
  Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
  Vaša košarica je praznaVrni se nazaj