Še vedno ta prhljaj

Še vedno ta prhljaj

Prhljaj je zelo pogosta težava, s katero se spopada več kot 50% prebivalstva razvitega sveta. Kaže se kot bele do sivkaste luske na lasišču, ki nastanejo zaradi povečanega luščenja povrhnjice. Pri ljudeh s prhljajem je luščenje odmrlih celic in nadomeščanje z novimi pretirano. Na nastanek prhljaja vpliva več dejavnikov, včasih vzrok ni povsem jasen, včasih pa je posledica kožnih bolezni. Pogostejši je pri ljudeh s suho kožo, stanje se jim poslabša v hladnem vremenu ali med daljšim bivanjem v prostorih s suhim zrakom (npr. centralno ogrevanje).

Prhljaj se pojavlja v dveh oblikah:

  1. Mastni prhljaj ali seboroični dermatitis se kaže v obliki mastnih rumenih lusk na lasišču in je posledica čezmerne proizvodnje sebuma. Lahko se pojavi pri vseh vrstah las (tako suhih kot mastnih), potrebno ga je posebno obravnavati.
  2. Suhi prhljaj se kaže kot suhe bele luske, ki prosto padajo z glave. Običajno ne povzroča vnetij in ne predstavlja tveganja za izpadanje las, je pa običajno prisotno srbenje.

Vzroki za nastanek prhljaja

Nastanek prhljaja je pogostejši pri moških, vpliv imajo moški spolni hormoni, starost, stanje žlez lojnic, ki na lasišču izločajo loj. vpliv imajo tudi: genetika, hormonske spremembe, stres, razna bolezenska stanja, način prehrane, pomanjkanje vitaminov. Ljudje, ki se znajo opazovati, lahko ugotovijo, kaj jim stanje poslabša.

Glivica Pityrosporum ovale

Posebno vlogo pri procesu luščenja lasišča ima glivica Pityrosporum ovale, ki je sicer običajno prisotna na lasišču vsakega posameznika in v normalnih okoliščinah ni škodljiva. V določenih situacijah, ko se namnoži, pa povzroča poslabšanje stanja. Vzroki za njeno namnožitev so različni: bolezni, nevrološke motnje, oslabljen imunski sistem, preredko umivanje las, občutljivost na plesen Malassezi…

Kdaj obiskati zdravnika?

V izjemno hudih situacijah, kjer prihaja do vnetja lasišča, rdečine, močnega odpadanja belih plasti ter težav tudi na drugih delih telesa- sluhovodi, področja okoli ušes, ob nosu, obrveh, nad prsnico, v osrednjem delu hrbta, pod pazduhami in drugje, je nujen obisk pri dermatologu, saj gre za diseborejo. Celovito obravnavo pri zdravniku potrebujejo tudi ljudje, ki se jim pojavi prhljaj in imajo prisotno luskavico, saj so spremembe z luščenjem in vnetja zelo močna. Zdravnik mora postaviti pravo diagnozo, da uvede ustrezno terapijo. Zdravljenje je navadno dolgotrajno in  ne daje hitrih rešitev.

Kaj lahko storimo sami?

Stanje lahko blažimo ali umirjamo, ne moremo pa ga pozdraviti. Svetuje se izogibanje maščobam in sladkorju, preveč slani in začinjeni hrani, zmanjšati je potrebno vnos alkohola in ogljikovih hidratov, povečati uživanje sadja in zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov, pomemben je zadosten vnos vitaminov in mineralov, pitje vode, omiliti stres, okrepiti imunski sistem.

Na voljo so šamponi za odpravo prhljaja in diseboreje, ki pomirjajo vnetja in zavirajo glivice. Običajno se jih v akutni fazi uporablja na 3-4 dni 2-3 tedne, kot preventivo pa enkrat na 14 dni. Ne smemo uporabljati prevroče vode in ne sušilca za lase. Barvanje las ni priporočljivo. V primeru močnega vnetja kožo očistimo z olji, uporabljamo blage kreme, kortikosteroidi se na daljši rok odsvetujejo, saj tanjšajo kožo.

Oronazol zdravilni šampon se uporablja za zdravljenje in preprečevanje prhljaja in nekaterih glivičnih obolenj kože (seboroični dermatitis) in za zdravljenje pityriasis versicolor.

Oronazol zdravilni šampon učinkovito zavira glivice, ki so pogost vzrok nastanka prhljaja. Oronazol zdravilni šampon vsebuje ketokonazol in se uporablja za zdravljenje in preprečevanje seboroičnega dermatitisa in prhljaja. Ketokonazol (derivat imidazola) je protiglivična zdravilna učinkovina (antimikotik), ki deluje na številne glivice. Skozi kožo ne prehaja v kri, zato tudi ne deluje na druge organe

Za zdravljenje Pityriasis vesicolor  uporabljamo Oronazol zdravilni šampon 1 x na dan, 1-5 dni. Za zdravljenje seboroičnega dermatitisa in prhljaja pa ga uporabljamo 2 x na teden, 2 do 4 tedne. Za preprečevanje seboroičnega dermatitisa in prhljaja pa se ga uporablja 1 x na teden ali na 14 dni.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Vir: Pozeto po: Križ, S., Kralj, B. dr. med. (junij/julij 2022). Prhljaj- trdovratna nadloga- se ga je mogoče znebiti? Revija za moje zdravje, (št 67. letnik 09), str.23-25.

 

    Košarica
    Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
    Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
    Vaša košarica je praznaVrni se nazaj