Ranital S 150 mg filmsko obložene tablete, 14 filmsko obloženih tablet

Ranital S 150 mg filmsko obložene tablete, 14 filmsko obloženih tablet

Rennie 680 mg/80 mg žvečljive tablete, 24 žvečljivih tablet

Rennie 680 mg/80 mg žvečljive tablete, 24 žvečljivih tablet

Prorektal 3,3 g/5 ml peroralna raztopina, 500 ml

laktuloza naredi črevesno vsebino mehkejšo in pospešuje gibanje prebavil (peristaltiko)

6,18 €
Razpoložljivost: Na zalogi
SKU
000280_1

Prorektal 3,3 g/5 ml peroralna raztopina, 500 ml  

 

Kaj vsebuje

Zdravilna učinkovina je laktuloza, tekoča. 5 ml (ena mala žlica) peroralne raztopine PROREKTAL vsebuje 3,3 g disaharida laktuloze.

Pomožnih snovi ni.


Kako deluje 

Zdravilo PROREKTAL vsebuje laktulozo, ki je sintezni sladkor, zgrajen iz fruktoze in galaktoze, in deluje kot osmozno odvajalo. V debelem črevesu veže nase vodo in elektrolite, naredi črevesno vsebino mehkejšo in pospešuje gibanje prebavil (peristaltiko). Pri razgradnji laktuloze s črevesnimi bakterijami nastanejo v debelem črevesu organske kisline (mlečna, ocetna, propionska, maslena).

Vodikovi ioni v kisli črevesni vsebini vežejo prosti amoniak, nastane amonijev ion, ki se izloča skozi črevesje. Hkrati se poveča tudi prehod amoniaka iz krvi v črevesje, zato se pri bolnikih z možgansko motnjo zaradi hude jetrne ciroze (sistemska portalna encefalopatija) zmanjša koncentracija amoniaka v krvi.

Laktuloza se uporablja tudi kot prebiotik. Prebiotik je za človeka neprebavljiva sestavina hrane z blagodejnim učinkom na črevesne bakterije, saj kot njihovo hranilo prispeva k porastu črevesne mikroflore.

 

Kdaj uporabiti

Zdravilo PROREKTAL jemljite

  • če ste kronično zaprti in svojih težav ne morete odpraviti samo s hrano z veliko balastnimi snovmi in z drugimi splošnimi ukrepi,
  • če imate bolezen (hemoroidi), pri kateri je zaželeno odvajanje mehkejšega blata.

Če imate zvečano koncentracijo amoniaka v krvi (hiperamoniemija), ki se pojavi pri jetrnih boleznih ali pri sistemski portalni encefalopatiji, lahko jemljete peroralno raztopino le pod zdravniškim nadzorom.

Zdravilo PROREKTAL je namenjeno za zdravljenje odraslih in otrok starih več kot 1 leto.


Odmerjanje

Pri kroničnem zaprtju in mehčanju blata

Če zdravnik ne svetuje drugače, je običajni dnevni odmerek:

  • odrasli in mladostniki, stari več kot 14 let: v prvih 2–3 dneh zdravljenja 1–2 veliki žlici (15–30 ml) peroralne raztopine na dan, nato 1/2–1 velika žlica (10-15 ml) na dan,
  • otroci, stari 6 do 14 let: v prvih 2–3 dneh zdravljenja 1 velika žlica (15 ml) peroralne raztopine na dan, nato 1–2 mali žlici (5–10 ml) na dan,
  • otroci, stari 1 do 6 let: v prvih 2–3 dneh zdravljenja 1–2 mali žlici (5–10 ml) peroralne raztopine na dan, nato 1 mala žlica (5 ml) na dan.

Zdravilo ni primerno za otroke mlajše od 1 leta.

 

Peroralno raztopino PROREKTAL odmerjajte in jemljite z žlico.

 

Odvajalni učinek zdravila PROREKTAL traja pri nekaterih bolnikih več dni, zato pri njih zadostuje, da ga jemljejo le vsak drugi ali tretji dan.

Takojšnji odvajalni učinek dosežete, če vzamete zjutraj na tešče 1 do 2 veliki žlici peroralne raztopine z 1 do 2 dl vode, kave, čaja, soka ali mleka. Odvajanje tekočega kašastega blata sledi po približno dveh urah. Ob sočasnem jemanju peroralne raztopine PROREKTAL s hrano se odvajalni učinek zdravila ne bo zmanjšal.

Zdravnik predpiše ustrezen odmerek vsakemu bolniku posebej, da se izogne driski.

 

Če težave ne minejo po enem tednu jemanja zdravila PROREKTAL, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


Pri jetrnih boleznih

Zdravnik predpiše ustrezen odmerek vsakemu bolniku posebej, da se izogne driski. Dnevni odmerek je 6 do 10 velikih žlic (90 do 150 ml), ki ga razdelite na 2 do 3 odmerke. V večini primerov dosežete želeno vrednost pH v črevesju (5,0 do 5,5) z odmerkom, ki povzroči 2 do 3 mehke stolice na dan.


Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Prorektal 3,3 g/5 ml peroralna raztopina, 500 ml