Pozor, klopi na pohodu

Prvi znanilci pomladi so tudi – klopi. Te male nadloge lahko povzročijo velike (zdravstvene) težave, zato ni odveč preventiva in ustrezna zaščita – ne le na sprehodih v gozdu, temveč tudi doma na vrtu ali ob obisku lokalnega parka. Kje vse živijo klopi, zakaj so nevarni in čim bolj zmanjšati možnost, da sabo domov prinesemo neželeno družbo, preberite v nadaljevanju članka.

Kje živijo klopi?

Klopi se najbolje počutijo v podrasti listnatih gozdov, na gozdnih obronkih, prisotni pa so lahko tudi v naših vrtovih in mestnih parkih. Zelo zanimivo je, da jim iglavci ne dišijo. Eterično olje iglavcev ima zelo visoko valovanje, podobno kot eterično olje citrusov, ki vsi zelo dobro odganjajo klope.

Klope najdemo (oziroma nas najdejo) v listnatih gozdovih in na travnikih.
Klope najdemo (oziroma nas najdejo) v listnatih gozdovih in na travnikih.

Zakaj so klopi nevarni?

Ugriz klopa je sam po sebi neprijeten, vendar pa so te male žuželke tudi prenašalci nevarnih bolezni. Najpogostejši bolezni v Sloveniji sta lymska borelioza, ki jo povzroča bakterija Borellia burgdoferi, ter klopni meningoencefalitis (meningitis), ki ga povzroča virus.

Borelioza

Borelioza je infekcijska bolezen, kjer je med prvimi bolezenskimi znaki opaziti rdeč krog na koži. Pojavi se namreč izpuščaj pravilne okrogle oblike s temnejšim robom in rdečkasto notranjostjo.

Kasneje se pojavijo gripi podobni znaki; glavobol, povišana telesna temperature, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih. Pojavijo se lahko tudi nevrološke težave, med katerimi je najpogostejše vnetje možganskih ovojnic, enostranska paralizo obraznega živca, slabšo moč v okončinah in križu, mravljinčenje ter spremembe v razpoloženju.

Klopni meningoencefalitis

Klopni meningoencefalitis je resno virusno vnetje osrednjega živčevja.

Prvi simptomi so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol in povišana telesna temperatura. Bolezen lahko pusti hude posledice, tudi motnje zavesti, zbranosti, ohromitev, depresijo ter motnje v delovanju avtonomnega živčevja. Redko tudi smrt.

Klop - ta majhna žuželka je lahko velika težava
Klop – ta majhna žuželka je lahko velika težava

Cepljenje – da ali ne?

Tudi cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) nas potencialno ščiti le pred to boleznijo, nikakor pa ne pred mnogo pogostejšima bakterijskima okužbama boreliozo in erhiliozo.

Na določenih območjih je z bakterijo borelijo okuženih več kot polovica klopov, z virusom KME pa je delež okuženih klopov veliko manjši, le okrog pol odstotka vseh pregledanih klopov. Kljub temu o okužbi z borelijo vemo veliko premalo, zato se tudi tako slabo zavedamo nevarnosti te mnogo pogostejše okužbe, ki jo klopi prenašajo, proti kateri pa cepivo ne obstaja.

Kaj lahko storimo sami, da poskusimo klope odgnati?

Naravne vonjave

Proti klopom lahko uporabite vonjave, ki jih ne prenesejo. Zanimivo je že dejstvo, da klopov na iglavcih ne boste našli, saj jih moti vonj eteričnega olja, ki obdaja iglice. To nam pove, da se na tak način lahko zaščitimo tudi sami, z naravnimi sredstvi, ki pa jih moramo nanašati pogosteje, zato je priporočljivo, če jih nosimo kar s seboj.

Citrusi

Če boste dišali po citrusih, se vam bodo klopi izognili. Repelent iz citrusov lahko naredite tudi sami. Kako? V vodi skuhajte narezane agrume (limono, pomarančo, limeto, grenivko). Ohlajeno mešanico nalijte v novo oz. očiščeno razpršilno stekleničko, ki jo lahko uporabite, preden greste v naravo.

Repelent iz citrusov lahko naredite sami.
Repelent iz citrusov lahko naredite sami.

Eterična olja

Eterična olja imajo super lastnosti, vendar so močno koncetrirana, zato so v nerazredčeni obliki lahko škodljiva. Uporabljajmo jih pravilno in previdno.

Klope odganjajo tudi ta eterična olja oz. rastlinski izvlečki:

Jabolčni kis

Pravijo, da klope odganja tudi vonj po kisu. Uporabite beli kis, s katerim se namažite po koži. Ne marajo niti jabolčnega kisa.

Vitamin C

Redno uživanje vitamina C naj bi pomagalo , da se klopi težje “oprimejo” naše kože. Priporočamo, da preizkusite C vitamin znamke VitaCare Plus.

In ko prispemo domov,….

Ko se vrnemo domov, dobro in skrbno preglejmo oblačila. Preveriti moramo, da nismo klopa prinesli domov in s tem ogrozili še ostalih članov in hišnih ljubljenčkov.

Oblačila postavite na sončno mesto, to bo klope zagotovo odgnalo. Sicer se jih ne boste znebili niti s pranjem oblačila v pralnem stroju – pravijo, da klopi tudi to preživijo.

Doma se temeljito preglejmo
Doma se temeljito preglejmo

Natančno moramo pregledati tudi svoje telo. Oprhajte se – klopa, ki se še ni pritrdil na kožo, bo voda odplaknila. S samopregledovanjem nadaljujemo tudi v nekaj dneh po vrnitvi iz narave.

 

 

Reference:
https://nijz.si/nalezljive-bolezni/pravocasna-zascita-pred-klopi/
https://www.bodieko.si/klopi-kako-se-lahko-tudi-naravno-zascitimo

Prijavite se na naše e-novice

Vsak teden vas bodo v nabiralniku čakale novičke z zanimivo in poučno vsebino

   Košarica
   Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
   Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
   Vaša košarica je praznaVrni se nazaj