Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki na strežniku prepoznajo vaš računalnik.
Naloženi piškotki uporabniku omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo. Z njihovo
pomočjo je mogoče analizirati promet na spletni strani in voditi napredne
oglaševalske kampanje. Piškotki tudi omogočajo, da se vam na spletno stran ni
treba vedno znova logirati, hkrati pa skrbijo za nemotene bančne transakcije in spletne nakupe.

Se strinjam!

Novosti

Vse novosti

Akcije

Vsi

Košarica  

Ni izdelkov

0,00 € Dostava
0,00 € Davek:
0,00 € Skupna cena

z DDV

Košarica Na blagajno

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
 
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti.
Shranjevati nedosegljivo otrokom!

Nicorette Freshmint 4 mg, 30 zdravilnih žvečilnih gumijev

Nicorette Freshmint 4 mg, 30 zdravilnih žvečilnih gumijev

zdravilo za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja

Več podrobnosti

13,09 €

321311

Nicorette Freshmint 4 mg, 30 zdravilnih žvečilnih gumijev 

 

1. KAJ JE ZDRAVILO NICORETTE FRESHMINT IN ZA KAJ GA UPORABLJAMO

Zdravilo Nicorette Freshmint zdravilni žvečilni gumiji je zdravilo za zdravljenje zasvojenosti z nikotinom. Namenjeno je za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja z zmanjševanjem potrebe po nikotinu in zmanjšanjem odtegnitvenih simptomov, kar olajša odvajanje od kajenja pri kadilcih, ki želijo prenehati s kajenjem. Pomaga pa lahko tudi pri zmanjševanju obsega kajenja kot začetnem koraku pred prenehanjem kajenja. Ko prenehate kaditi ali ko zmanjšate število pokajenih cigaret, v vaše telo nenadoma prenehate dovajati nikotin, na katerega ste bili navajeni. Zato se lahko ob opustitvi kajenja kot posledica odvisnosti od nikotina pojavijo neprijetni občutki in nezadržna želja po cigareti. Ob uporabi zdravila Nicorette Freshmint se sprošča nikotin, ki se absorbira v telo. Tako absorbirani nikotin olajša neprijetne odtegnitvene simptome in pripomore zmanjšati potrebo po kajenju. Pretehtati morate tveganje uporabe nadomestnega nikotinskega zdravljenja v primerjavi s tveganjem nadaljnjega kajenja.

 

2. KAJ MORATE VEDETI, PREDEN BOSTE UPORABILI ZDRAVILO NICORETTE FRESHMINT

Ne uporabljajte zdravila Nicorette Freshmint: česte alergični (preobčutljivi) na nikotin ali katerokoli sestavino zdravila Nicorette Freshmint. Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Nicorette Freshmint, če:

ste noseči ali dojite,

imate hudo bolezen srca ali ožilja (ste preţiveli srčni infarkt, imate hudo motnjo srčnega ritma, angino pektoris, srčno popuščanje, zaporo arterij v okončinah), 

ste pred nedavnim imeli možgansko kap,  imate povišan krvni tlak, ki ni dobro nadzorovan s terapijo,

imate razjedo na želodcu ali dvanajstniku,

vaša žleza ščitnica deluje prekomerno (hipertiroidizem),

imate sladkorno bolezen - spremljajte nivo sladkorja v krvi bolj pogosto, ker lahko uporaba zdravila Nicorette spremeni potreben odmerek insulina, 

so vam postavili diagnozo tumorja nadledvične žleze (feokromocitom), ki lahko vpliva na krvni tlak, 

imate okvaro jeter ali ledvic, 

uporabljate zdravila kot so teofilin, takrin, klozapin ali ropinirol.

 

Prenehanje kajenja ali zmanjšanje pokajenih cigaret lahko vpliva na to, kako se bo vaše telo odzivalo na nekatera zdravila, zato bo morda treba prilagoditi odmerek nekaterih zdravil. Žvečilni gumi se lahko prilepi na zobno protezo in mostičke in jih lahko v redkih primerih tudi poškoduje. Prosimo, posvetujte se z zdravnikom, tudi če so se zgornje navedbe nanašale na vas kadarkoli v preteklosti. Jemanje drugih zdravil Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Pri odvajanju od kajenja bo morda treba prilagoditi odmerek tega zdravila.

Poleg nikotina vsebuje tobačni dim tudi druge snovi, ki učinkujejo v telesu tako, da vplivajo na jetrne encime. Po prenehanju kajenja lahko zaradi spremenjenega delovanja teh encimov pride do povečanja koncentracije nekaterih zdravil v krvi. To je lahko pomembno pri zdravilih, ki se jih zelo natančno odmerja, kakršna so npr. teofilin, takrin, klozapin in ropinirol. Ta pojav pa bi bil lahko pomemben tudi pri imipraminu, olanzapinu, klomipraminu in fluvoksaminu, čeprav dokončnih podatkov o tem ni. Ko boste uporabljali zdravilo Nicorette Freshmint, bo prišlo do zmanjšanja količine nikotina v vašem telesu in sčasoma bo ta postala še nižja, kot je bila, ko ste kadili. Ta sprememba lahko vpliva na to, kako se bo vaše telo odzivalo na nekatera zdravila.

 

Jemanje zdravila Nicorette Freshmint skupaj s hrano in pijačo

Zdravilo Nicorette Freshmint lahko jemljete ne glede na hrano.

 

Nosečnost in dojenje

Preden vzamete katerokoli zdravilo, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Nikotin prehaja skozi posteljico in vpliva na dihanje in krvni obtok ploda. Vpliv na krvni obtok ploda je odvisen od odmerka. Kajenje lahko resno škoduje plodu oziroma dojenčku, zato je treba z njim prenehati. V obdobju nosečnosti bi morali v idealnem primeru poskusiti opustiti kajenje brez uporabe zdravil, ki vsebujejo nikotin. Če tega ne morete, lahko zdravilo Nicorette Freshmint uporabljate le po posvetu s svojim zdravnikom ali s farmacevtom. Tveganja za plod niso povsem znana. Nikotin se izloča v materino mleko v takšni meri, da bi to pri terapevtskih odmerkih lahko vplivalo na dojenčka. Če vam je vaš zdravnik ali farmacevt priporočil uporabo zdravila Nicorette Freshmint v obdobju dojenja, morate zdravilo vzeti takoj po dojenju, ko je v materinem mleku najmanjša količina nikotina. Če morate za pomoč pri prenehanju kajenja uporabljati nadomestno nikotinsko zdravljenje, bo vaš dojenček ali otrok prejel precej manjšo in manj škodljivo količino nikotina kot pri vdihavanju dima pri pasivnem kajenju. Cigaretni dim povzroči težave pri dihanju in druge vrste teţav ter bolezni pri dojenčkih in otrocih.

 

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Zdravilo Nicorette Freshmint v priporočenih odmerkih nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja strojev. 

 

3. KAKO UPORABLJATI ZDRAVILO NICORETTE FRESHMINT

Pri uporabi zdravila Nicorette Freshmint natančno upoštevajte navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

Otroci in mladostniki mlajši od 18 let

Brez priporočila zdravnika zdravila ne smejo uporabljati osebe, mlajše od 18 let. Izkušnje z zdravljenjem te starostne skupine so omejene.

 

Odrasli starejši od 18 let

Zdravilo Nicorette Freshmint 2 mg zdravilni žvečilni gumiji uporabite v primeru, če pokadite manj kot 20 cigaret na dan. Zdravilo Nicorette Freshmint 4 mg zdravilni žvečilni gumiji uporabite v primeru, če pokadite več kot 20 cigaret na dan ali če je bilo odvajanje od kajenja z 2-mg jakostjo žvečilnih gumijev neuspešno.

Zdravila Nicorette Freshmint ne smejo uporabljati nekadilci.

Če v 9 mesecih po začetku zdravljenja ne prenehate uporabljati zdravila Nicorette Freshmint, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Takojšnje prenehanje kajenja Zdravilo Nicorette Freshmint je namenjeno kot pomoč pri zmanjševanju potrebe po nikotinu in zmanjšanju odtegnitvenih simptomov. Uporabljajte le po en žvečilni gumi naenkrat. Če se odločite povsem prenehati s kajenjem, ne smete kaditi in hkrati uporabljati zdravila Nicorette Freshmint ali drugih zdravil z nikotinom, ker bi se lahko zaradi prevelikega vnosa nikotina v telo počutili slabo.

Jakost in število žvečilnih gumijev, ki jih boste uporabili na dan, sta odvisna od vaše potrebe po cigaretah. Običajno zadošča 8 do 12 žvečilnih gumijev na dan. Ne smete preseči števila 24 žvečilnih gumijev na dan. Žvečilne gumije uporabljajte vsaj 3 mesece, potem pa začnite postopoma zmanjševati število žvečilnih gumijev na dan, dokler jih ne boste popolnoma prenehali uporabljati.

 

Zmanjševanje obsega kajenja

Če boste zdravilo Nicorette Freshmint uporabljali zato, ker želite zmanjšati svojo porabo cigaret kot začetni korak pred popolnim prenehanjem kajenja, nadomestite čim več vaših dnevnih cigaret z zdravilnimi žvečilnimi gumiji Nicorette Freshmint in s tem podaljšajte presledke brez kajenja cigaret. Kadar se pojavi želja po kajenju, prežvečite en zdravilni žvečilni gumi Nicorette Freshmint. Na ta način boste v telo vnesli nikotin, ki bi ga drugače dobili s kajenjem – ne pa tudi nevarnih snovi, kot sta katran in ogljikov monoksid. V enem dnevu uporabite zadostno število žvečilnih gumijev, vendar največ 24.

Če po 6 tednih števila cigaret ne zmanjšate, razmislite o strokovnem svetovanju oz. podpori. Kajenje poskusite opustiti takoj, ko se počutite pripravljeni, a ne pozneje kot 6 mesecev po začetku odvajanja od kajenja z zdravilom Nicorette Freshmint. Če v 9 mesecih po začetku zdravljenja ne naredite resnega poskusa prenehanja kajenja, poiščite strokovno svetovanje oz. podporo.

 Redna uporaba zdravila Nicorette Freshmint, daljša od 12 mesecev, običajno ni priporočljiva. Nekateri bivši kadilci pa utegnejo za preprečitev ponovnega kajenja potrebovati dolgotrajnejše zdravljenje. Neporabljene žvečilne gumije imejte tudi po prenehanju kajenja pri roki, ker se hlepenje po kajenju lahko pojavi nenadoma.

 

Kako žvečiti zdravilne žvečilne gumije

Nicorette Freshmint žvečilni gumi uporabite, kadar začutite potrebo po kajenju. Žvečilni gumi je treba žvečiti, da se sprosti nikotin, nato pa ga shraniti med dlesni in lica, da se lahko nikotin absorbira prek ustne sluznice. S slino pogoltnjeni nikotin ne koristi; če ga je preveč, pa lahko razdraži žrelo, povzroči želodčne težave ter povzroči npr. kolcanje.

 

 

Način žvečenja:

1. Žvečite počasi, dokler ne bo okus postal močan. Potem prenehajte žvečiti in spravite žvečilni gumi med dlesni in lice.

2. Ko okus oslabi, žvečilni gumi še nekajkrat požvečite, da bo okus spet postal močnejši, potem pa ga ponovno shranite med dlesni in lice.

3. Žvečilni gumi žvečite, kot je opisano, približno pol ure.

4. Ko žvečilni gumi izgubi svojo moč, ga ustrezno zavrzite, npr. shranite nazaj v odprtino pretisnega omota.

 

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Nicorette Freshmint, kot bi smeli

Če ste uporabili preveč žvečilnih gumijev lahko pride do naslednjih simptomov: slabosti, slinjenja, trebušnih bolečin, driske, znojenja, glavobola, omotice, motenj sluha in oslabelosti.

 

Če vaš otrok požveči ali pogoltne zdravilo Nicorette Freshmint

Če vaš otrok požveči ali pogoltne zdravilo Nicorette Freshmint, se nemudoma obrnite na svojega zdravnika ali pojdite na urgentni oddelek najbližje bolnišnice. S seboj vzemite tudi to navodilo in ovojnino zdravila. Odmerki nikotina, ki jih med zdravljenjem prenesejo odrasli kadilci, lahko pri majhnih otrocih povzročijo hude simptome zastrupitve in so lahko celo smrtni. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

Kaj vsebuje zdravilo Nicorette Freshmint

Zdravilna učinkovina je nikotin. En žvečilni gumi vsebuje 2 mg nikotina v obliki 10 mg 20 % kompleksa nikotina z ionskim izmenjevalcem. En žvečilni gumi vsebuje 4 mg nikotina v obliki 20 mg 20 % kompleksa nikotina z ionskim izmenjevalcem.

 

Pomožne snovi v 2 mg žvečilnih gumijih so: Jedro: podlaga za žvečilni gumi, ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, brezvodni natrijev karbonat (E500), natrijev hidrogenkarbonat, kalijev acesulfamat (E950), levomentol, lahki magnezijev oksid (E530), smukec, dušik. Obloga: ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, arabski gumi (E414), titanov dioksid (E171), karnauba vosek (E903), prečiščena voda. 

 

Pomožne snovi v 4 mg žvečilnih gumijih so: Jedro: podlaga za žvečilni gumi, ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, brezvodni natrijev karbonat (E500), kalijev acesulfamat (E950), levomentol, lahki magnezijev oksid (E530), kinolinsko rumeno (E104), smukec, dušik. Obloga: ksilitol (E967), eterično olje poprove mete, arabski gumi (E414), titanov dioksid (E171), karnauba vosek (E903), kinolinsko rumeno (E104), prečiščena voda.

 

Način izdaje zdravila Nicorette Freshmint

Zdravilo se izdaja brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom McNeil AB, Norrbroplatsen 2, SE-251 09 Helsingborg, Švedska Izdelovalec McNeil AB, Norrbroplatsen 2, SE-251 09 Helsingborg, Švedska

 

Za vse morebitne nadaljnje informacije o tem zdravilu se lahko obrnete na predstavništvo imetnika dovoljenja za promet z zdravilom: Johnson & Johnson d.o.o. Šmartinska cesta 53 1000 Ljubljana

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

Napišite vaše mnenje

Nicorette Freshmint 4 mg, 30 zdravilnih žvečilnih gumijev

Nicorette Freshmint 4 mg, 30 zdravilnih žvečilnih gumijev

zdravilo za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja

Napišite vaše mnenje