Laneno seme zdravilni čaj, 200 g

Laneno seme zdravilni čaj, 200 g

0 out of 5

6.14 

za lajšanje zaprtja; pomoč pri vnetjih kože, sluznice prebavil ter pri razdražljivem črevesu

Zaloga: Na zalogi Šifra: 626265

Opis

Kaj je zdravilni čaj Laneno seme in za kaj ga uporabljamo

Zdravilni čaj vsebuje semena navadnega lana. Uporabljajte ga pri zaprtju in stanjih, pri katerih je zaželeno olajšano izločanje mehkega blata. Pomaga tudi pri blažjih vnetjih želodčne in črevesne sluznice ter pri razdražljivem črevesu. Zunanje ga lahko uporabite pri bolečih kožnih vnetjih.
To je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, katerega uporaba temelji predvsem na podlagi dolgoletnih izkušenj.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilni čaj Laneno seme

Ne uporabljajte zdravilnega čaja Laneno seme
Zdravilnega čaja ne uporabljajte, če ste preobčutljivi za semena navadnega lana. Uživanje lanenih semen odsvetujemo pri nenadni spremembi običajnih navad izločanja blata, ki traja dlje kot 2 tedna, nepojasnjenih krvavitvah iz danke ter nezmožnosti izločanja blata kljub uporabi odvajal. Zdravilnega čaja naj ne uporabljajo bolniki z nenormalnimi krči v prebavilih, obolenji požiralnika, motenim prehodom med požiralnikom in želodcem, črevesno zaporo, črevesno paralizo, razširjenim debelim črevesom ter bolniki, ki imajo težave s požiranjem in bolniki, ki izločajo črno blato. Enako kot velja za vsa odvajala, naj zdravilnega čaja ne uporabljajo bolniki, pri katerih zastoj blata spremljajo nepojasnjene akutne ali kronične prebavne težave npr. trebušna bolečina, slabost, bruhanje, saj so to lahko znaki črevesne zapore.

Pri uporabi zdravilnega čaja Laneno seme bodite posebno pozorni
Če se vam stanje ne izboljša v 3 dneh (pri zaprtju) oziroma v 1 tednu (pri vnetjih želodčne in črevesne sluznice, razdražljivem črevesu), ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom. Posvet z zdravnikom je nujen ob pojavu hudih trebušnih bolečin ali kakršnekoli sprememb v izločanju blata. Vsak odmerek lanenega semena zaužijte z najmanj 150 ml vode ali druge tekočine, saj v nasprotnem primeru lahko pride do dušenja zaradi zožitve žrela in požiralnika ter do oviranega črevesnega prehoda. Ob pojavu hudih bolečin v prsih, bruhanja, oteženega požiranja ali dihanja po zaužitju lanenega semena je nujen takojšen obisk zdravnika. Starejše in oslabele osebe naj uživajo laneno seme le pod nadzorom. Otroci, mlajši od 6 let, naj uživajo laneno seme le pod nadzorom zdravnika. Uživanje lanenih semen odsvetujemo ženskam, ki so obolele za hormonsko odvisnimi tumorji. Zaradi visoke energijske vrednosti lanenega semena (približno 470 kcal/100 g oziroma 1960 kJ/100 g) naj osebe s preveliko telesno maso zaužijejo laneno seme celo in ne zdrobljeno.

Uporaba drugih zdravil
Iz previdnostnih razlogov pijte zdravilni čaj vsaj pol do eno uro pred ali po zaužitju drugih zdravil, saj je učinek drugih zdravil ob sočasni uporabi zdravilnega čaja lahko zakasnjen. Sočasna uporaba lanenega semena z zdravili, ki zavirajo gibanje prebavne cevi (opioidi, loperamid), lahko poteka le pod nadzorom zdravnika.

Uporaba zdravilnega čaja Laneno seme skupaj s hrano in pijačo
Ni podatkov, da hrana ali pijača vplivata na učinkovitost zdravilnega čaja.

Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Ni poročil o škodljivih učinkih zdravilnega čaja med nosečnostjo in dojenjem.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilni čaj vplival na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Kako uporabljati zdravilni čaj Laneno seme

Pri zaprtju dajte eno veliko žlico celih ali sveže zdrobljenih semen v kozarec (150 ml) vode, mleka, sadnega soka ali druge tekočine, premešajte in mešanico zaužijte dvakrat do trikrat dnevno. Otrokom, starim od 6 do 12 let, dajte polovični odmerek za odrasle. Lanenega semena ne zaužijte zvečer, pred odhodom v posteljo! Med zdravljenjem zaprtja zaužijte dovolj tekočine. Zaradi postopnega nastopa odvajalnega učinka, ki se običajno pojavi 12-24 ur po zaužitju, svetujemo, da uživate lanena semena vsaj 2 do 3 dni.
Pri vnetjih želodčne in črevesne sluznice ter razdražljivem črevesu prelijte polovico do eno veliko žlico celih ali sveže zdrobljenih semen s kozarcem vode (250 ml) in pustite nabrekati dlje časa, najbolje čez noč. Tako pripravljeno tekočino, ki jo lahko zaužijete s semeni ali brez semen, pijte do štirikrat dnevno pol do eno uro pred obrokom.
Pri kožnih vnetjih pripravite toplo oblogo tako, da 30-50 g zdrobljenih semen prelijete s toplo vodo, premešate in nanesete na gazo, ki jo položite na prizadeti predel.

Če ste uporabili večji odmerek zdravilnega čaja Laneno seme, kot bi smeli
Če ste uporabili večji odmerek zdravilnega čaja, kot bi smeli, in se ob tem pojavijo neželeni učinki, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Preveliko odmerjanje zdravilnega čaja lahko povzroči bolečine v trebuhu in vetrove. Vodi lahko tudi v črevesno zaporo.

Če ste pozabili uporabiti zdravilni čaj Laneno seme
Če ste pozabili uporabiti zdravilni čaj, ga uporabite takoj, ko bo to mogoče. Ne uporabite dvojnega odmerka.

Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilni čaj Laneno seme neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Zdravilni čaj lahko povzroči napihnjenost. V posameznih primerih se lahko pojavijo preobčutljivostne reakcije.

Vsebina in pakiranje

Zdravilni čaj vsebuje semena navadnega lana (Linum usitatissimum L., semen).

Pakiranje je škatla z vrečko, v kateri je 200 g zdravilnega čaja, s priloženim navodilom za uporabo.

You've just added this product to the cart: