Plivamed 500 mg/30 mg/60 mg šumeče tablete z okusom limone, 10 tablet

Plivamed 500 mg/30 mg/60 mg šumeče tablete z okusom limone, 10 tablet

0 out of 5

5.74 

Zdravilo Plivamed lahko začasno ublaži simptome prehlada ali gripe: zvišano telesno temperaturo, zamašen nos, nahod, bolečine v sinusih, glavobol, bolečine v žrelu in bolečine v mišicah.

Šifra: 051314 Kategoriji: , Oznake: , , , Nensi: 1010584
Prikaži košarico

Opis

Kaj je zdravilo Plivamed in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Plivamed vsebuje tri zdravilne učinkovine:

  • paracetamol − deluje proti bolečinam in zvišani telesni temperaturi,
  • psevdoefedrin − zmanjšuje povečano prekrvavljenost in otekline nosne in sinusne sluznice in
  • vitamin C (askorbinsko kislino) − zadovoljuje potrebe po tem vitaminu pri prehladu in gripi.

Zdravilo Plivamed lahko začasno ublaži simptome prehlada ali gripe: zvišano telesno temperaturo, zamašen nos, nahod, bolečine v sinusih, glavobol, bolečine v žrelu in bolečine v mišicah.

Kako jemati zdravilo Plivamed
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Odmerjanje in način uporabe
Eno ali dve šumeči tableti je treba raztopiti v kozarcu vode in popiti sveže pripravljeno raztopino.
Odrasli in otroci, stari več kot 12 let: vzamite 1 do 2 šumeči tableti na vsakih 6 ur – po potrebi, dokler simptomi ne začnejo izginjati; največji dnevni odmerek je 8 šumečih tablet.

Največja količina paracetamola v enem odmerku za odrasle in mladostnike je 1 g (1000 mg) in 4 g (4000 mg) na dan.
Največja dnevna količina psevdoefedrina za odrasle in mladostnike je 240 mg.

Zdravilo Plivamed se za samozdravljenje ne sme uporabljati več kot sedem dni zapored.

Če se bolezensko stanje ne izboljša ali če imate poleg drugih simptomov tudi zvišano telesno temperaturo, ki traja več kot tri dni, se morate posvetovati z zdravnikom.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Plivamed, kot bi smeli
Odrasli in mladostniki
Če ste zaužili 10 g paracetamola ali več, se lahko pojavi okvara jeter.
Če ste zaužili 5 g paracetamola ali več, lahko to pri dejavnikih tveganja, kot so dolgotrajno zdravljenje z zdravili za zdravljenje epilepsije (karbamazepin, fenobarbiton, fenitoin, primidon), nekaterimi antibiotiki (rifampicin), pripravki šentjanževke ali drugimi zdravili, ki zvečajo delovanje jetrnih encimov, redno uživanje prevelikih količin alkohola ali pomanjkanje glutationa (zaradi motenj hranjenja, cistične fibroze, okužbe z virusom HIV, stradanja, shiranosti), povzroči okvaro jeter.
Simptomi
Simptomi prevelikega odmerjanja paracetamola, ki se pojavijo v prvih 24 urah, so bledica, slabost, bruhanje, motnje hranjenja (anoreksija)in bolečine v trebuhu. Okvara jeter postane opazna od 12 do 48 ur po zaužitju prevelikega odmerka.
Pojavijo se lahko motnje presnove glukoze in metabolična acidoza (nakisanje krvi). Pri hudi zastrupitvi lahko okvara jeter napreduje v možgansko motnjo (encefalopatijo), krvavitve, znižanje koncentracije sladkorja v krvi, oteklino možganov in smrt. Akutna ledvična odpoved, ki se kaže z bolečinami v ledvenem predelu, ter krvjo in beljakovinami v urinu, se lahko pojavi tudi ob odsotnosti jetrne okvare. Poročali so tudi o aritmijah in vnetju trebušne slinavke.
Zdravljenje
Nujno je takojšnje zdravljenje. Bolnika je potrebno nemudoma napotiti v bolnišnico, kljub blagim začetnim simptomom. Simptomi so lahko omejeni le na slabost ali bruhanje, ki pa nista ustrezna pokazatelja resnosti prevelikega odmerjanja ali tveganja za okvaro organov. Če je od prevelikega odmerka minila manj kot ena ura, se lahko uporabi aktivno oglje. Če ne bruhate, se lahko na težko dostopnih področjih, daleč od bolnišnice, uporabi metionin.
Najpogostejši simptomi prevelikega odmerjanja psevdoefedrina so blaga tesnoba, pospešeno bitje srca in blago zvečanje krvnega tlaka. Ponavadi se pojavijo od štiri do osem ur po zaužitju. Simptomi so prehodni in jih navadno ni treba zdraviti.
Zaradi majhne količine askorbinske kisline, ki je v zdravilu Plivamed, je njeno preveliko odmerjanje le malo verjetno.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Plivamed
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.
Če ste pozabili vzeti odmerek zdravila, ga vzemite takoj, ko se spomnite. Če pa je že skorajšni čas za vaš naslednji odmerek, preskočite pozabljeni odmerek in nadaljujte z jemanjem zdravila kot običajno. Če ste pozabili vzeti dva ali več odmerkov, pokličite svojega zdravnika.

Zdravilo Plivamed se za samozdravljenje ne sme uporabljati več kot sedem dni zapored.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kaj vsebuje zdravilo Plivamed
– Zdravilne učinkovine so: paracetamol, psevdoefedrinijev klorid, askorbinska kislina.
Ena tableta vsebuje 500 mg paracetamola, 30 mg psevdoefedrinijevega klorida in 60 mg askorbinske kisline.
– Druge sestavine zdravila so:brezvodna citronska kislina, natrijev hidrogenkarbonat (E500), povidon, natrijev dokusat, brezvodni natrijev karbonat (E500), sorbitol (E420), aspartam (E951), laktoza monohidrat, makrogol 6000, natrijev benzoat (E211), natrijev riboflavinfosfat (E106), aroma limone (saharoza), magnezijev stearat.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Navodilo za uporabo Plivamed

 

 

 

 

Lekarna Plavž

 

You've just added this product to the cart: