Praški proti gripi in prehladu, 10 peroralnih praškov

Praški proti gripi in prehladu, 10 peroralnih praškov

0 out of 5

6.71 

praški proti gripi in prehladu

Zaloga: Na zalogi Šifra: 601187

Opis

Kaj so Praški proti gripi in prehladu

Praške proti gripi in prehladu uporabljajte za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih, glavobola ter zniževanje povišane telesne temperature pri gripi in prehladnih obolenjih.
Acetilsalicilna kislina lajša bolečine, znižuje povišano telesno temperaturo in deluje protivnetno. Kininijev klorid ima blago protibolečinsko in protivročinsko delovanje. Kofein ima spodbujevalni učinek na organizem.


Kaj morate vedeti, preden boste vzeli Praške proti gripi in prehladu

Ne jemljite Praškov proti gripi in prehladu
Ne jemljite Praškov proti gripi in prehladu, če ste preobčutljivi za acetilsalicilno kislino in druge salicilate ter katerokoli sestavino zdravila in tudi v primeru, če ste po jemanju salicilatov ali snovi s podobnim delovanjem (npr. nesteroidnih antirevmatikov) že kdaj imeli astmatične napade. Zdravila naj ne jemljejo osebe z aktivno razjedo na želodcu in/ali dvanajstniku, protinom, hemofilijo ali drugimi motnjami v strjevanju krvi (osebe, ki so nagnjene h krvavitvam), preobčutljivostjo za kinidin, tinitusom, vnetjem vidnega živca, miastenijo gravis, hudo ledvično ali jetrno okvaro, hudim srčnim popuščanjem. Odsvetujemo uporabo v času nosečnosti in dojenja ter pri otrocih, mlajših od 12 let.

Pri jemanju Praškov proti gripi in prehladu bodite posebno pozorni
Če se vam stanje ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom.
Posebna previdnost je potrebna pri osebah, ki imajo motnje v delovanju jeter ali ledvic, poškodovano želodčno sluznico, astmo, alergije, redko dedno bolezen rdečih krvničk (pomanjkanje encima glukoza-6-fosfat-dehidrogenaze), dehidriranih bolnikih, osebah z nenadzorovanim povišanim krvnim tlakom, srčnih bolnikih ter osebah, ki so odvisne od alkohola. Zaradi tveganja krvavitev iz prebavil odsvetujemo dolgotrajno uporabo zdravila pri starejših osebah. Zdravilo lahko vpliva na rezultate testov delovanja ščitnice ter kontrole inzulina in glukagona pri osebah s sladkorno boleznijo. Zdravila ne jemljite nekaj dni pred kirurškim posegom (tudi pred manjšim posegom npr. izdrtjem zoba), ker lahko podaljša čas krvavitve. Dolgotrajno jemanje velikih odmerkov zdravil za lajšanje bolečin lahko povzroči okvare ledvic.
Glejte poglavje Pomembne informacije o nekaterih sestavinah Praškov proti gripi in prehladu.

Jemanje drugih zdravil
Praškov proti gripi in prehladu ne smete jemati hkrati z drugimi zdravili, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, če jemljete katero od navedenih zdravil oziroma zdravilnih učinkovin: druga nesteroidna protivnetna in antirevmatična zdravila, kortikosteroidi za sistemsko zdravljenje, zdravila, ki raztapljajo krvne strdke oz. preprečujejo strjevanje krvi, zdravila za zniževanje vrednosti sladkorja v krvi (pri sladkorni bolezni), zdravila za pospeševanje izločanja sečne kisline, zdravila za zniževanje krvnega tlaka (zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE)), zdravila proti zadrževanju vode, zdravila za zdravljenje srčnih aritmij, zdravila za zdravljenje malarije, amantadin, antacidi, astemizol, bifosfonati, ciklosporin, cimetidin, cisaprid, fenitoin, griseofulvin, zaviralci kalcijevih kanalov, kinoloni, litij, metoklopramid, metotreksat, mifepriston, pentoksifilin, pimozid, rifampicin, ritonavir, selektivni zaviralci prevzema serotonina, srčni glikozidi, takrolimus, terfenadin, valprojska kislina, zidovudin, zafirlukast, zaviralci beta adrenergičnih receptorjev, zaviralci karboanhidraze.
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Jemanje Praškov proti gripi in prehladu skupaj s hrano in pijačo
Med jemanjem Praškov proti gripi in prehladu ne pijte alkoholnih pijač, ker sočasno pitje alkoholnih pijač poveča nevarnost krvavitve iz prebavil.

Nosečnost in dojenje
Praškov proti gripi in prehladu ne smete jemati med nosečnostjo in dojenjem. Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni podatkov, da Praški proti gripi in prehladu vplivajo na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah Praškov proti gripi in prehladu
To zdravilo vsebuje laktozo: 1 peroralni prašek vsebuje 0,33 g laktoze. Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte z zdravnikom.


Kako jemati Praške proti gripi in prehladu

Vzamete lahko 1 do 2 praška na 4 do 6 ur. Največji dnevni odmerek je 8 praškov.
Vsebino papirnate kapsule stresite v pol kozarca vode (1 dl), premešajte in popijte, najbolje po jedi.
Praške proti gripi in prehladu jemljite največ 3 dni. Če se stanje po 3 dneh ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom.

Če ste vzeli večji odmerek Praškov proti gripi in prehladu, kot bi smeli
Če ste vzeli večji odmerek zdravila, kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Znaki zaužitja prevelikega odmerka so pospešeno dihanje, povišana telesna temperatura, nemir in drugi. Dolgotrajno jemanje prevelikih odmerkov lahko povzroči omotico, zvonjenje v ušesih (tinitus), naglušnost, potenje, slabost, bruhanje, glavobol in zmedenost.

Če ste pozabili vzeti Praške proti gripi in prehladu
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila imajo lahko tudi Praški proti gripi in prehladu neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.
Najpogostejši neželeni učinek je bolečina v trebuhu. Občasno se pojavijo zgaga, slabost, bruhanje, preobčutljivostne reakcije (npr. kožne reakcije). Redko se lahko pojavijo razjede na želodcu ali dvanajstniku, ki lahko v nekaterih primerih povzročijo krvavitve in predrtje (perforacijo), ter huda preobčutljivostna reakcija s težkim dihanjem in hudimi kožnimi reakcijami. Zelo redko se pojavijo motnje pri delovanju jeter. Zdravilo vpliva na zmanjšanje števila krvnih ploščic in zlepljanje trombocitov, zato se lahko med njegovim jemanjem poveča nevarnost krvavitve.
Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

 

Kaj vsebujejo Praški proti gripi in prehladu
Zdravilne učinkovine: 1 peroralni prašek vsebuje 350 mg acetilsalicilne kisline (Acidum acetylsalicylicum), 30 mg kininijevega klorida (Chinini hydrochloridum), 30 mg kofeina (Coffeinum).

Izgled Praškov proti gripi in prehladu in vsebina pakiranja
Praški proti gripi in prehladu so praški, bele barve.


Vsebina pakiranja je škatla z 10 peroralnimi praški v papirnatih kapsulah, s priloženim navodilom za uporabo.

 

You've just added this product to the cart: