Odvajalni čaj, 100 g 

Odvajalni čaj, 100 g 

0 out of 5

6.00 

za kratkotrajno uporabo v primerih občasnega zaprtja

Zaloga: Na zalogi Šifra: 609455

Opis

Kaj je Odvajalni čaj in za kaj ga uporabljamo

Zdravilni čaj vsebuje liste sene, ki spodbujajo odvajanje blata. Odvajalni učinek nastopi 8-12 ur po zaužitju čaja. Zdravilni čaj vsebuje tudi plodove navadne kumine, plodove grenkega navadnega komarčka, cvetove prave kamilice in liste poprove mete.
Zdravilni čaj je namenjen kratkotrajni uporabi v primerih občasnega zaprtja, ki nastane na primer zaradi spremembe okolja, spremembe prehrane ali dolgotrajnega mirovanja ter ga ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano in vlakninskimi odvajali. Uporabite ga lahko tudi pred preiskavami in operacijami, ko je potrebna izpraznitev črevesa.

Kaj morate vedeti, preden boste uporabili Odvajalni čaj

Ne uporabljajte Odvajalnega čaja
Zdravilnega čaja ne pijte, če ste preobčutljivi za katero od sestavin, anetol, mentol ali rastline iz družine kobulnic (latinsko Apiaceae) in nebinovk (latinsko Asteraceae). Uporabo odsvetujemo pri črevesni zapori, zožitvi črevesa ali ohlapnosti črevesa, vnetju slepiča, vnetnih obolenjih črevesa (npr. Chronova bolezen, ulcerozni kolitis), trebušni bolečini nepojasnjenega izvora ali hudi dehidraciji z izgubo vode in elektrolitov. Enako kot velja za vsa odvajala, naj zdravilnega čaja ne uporabljajo bolniki, pri katerih zastoj blata spremljajo nepojasnjene akutne ali kronične prebavne težave npr. trebušna bolečina, slabost, bruhanje, saj so to lahko znaki črevesne zapore. Zdravilnega čaja naj ne uporabljajo otroci, mlajši od 12 let, ter nosečnice in doječe matere.

Pri uporabi Odvajalnega čaja bodite posebno pozorni
Če se vam stanje ne izboljša, ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom. Ne uporabljajte zdravilnega čaja dlje kot 1 do 2 tedna brez posveta z zdravnikom. Ob kroničnem zaprtju uporaba zdravilnega čaja ni primerna – posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom o spremembi prehrane, telesne aktivnosti in drugih ukrepih za odpravljanje zaprtja. Izogibajte se dolgotrajni uporabi odvajal. Če so odvajala potrebna vsakodnevno, je nujno raziskati vzrok zaprtja. Dolgotrajna uporaba ali zloraba odvajal lahko zveča lenobnost črevesa, poslabša težave z zaprtjem ter povzroči navajenost in potrebo po večjih odmerkih. Poruši lahko elektrolitsko ravnovesje v telesu, povzroči prisotnost beljakovin in krvi v urinu ter obarvanje črevesne sluznice, ki običajno izgine po prenehanju uporabe zdravila. Ob uporabi zdravila pri odraslih bolnikih z inkontinenco naj se hlačne predloge menjajo pogosteje, da se prepreči podaljšan stik kože z blatom. Pri bolnikih z ledvičnimi obolenji obstaja večja verjetnost elektrolitskega neravnovesja. Zdravilni čaj ni primerno sredstvo za hujšanje.

Uporaba drugih zdravil
Posledica dolgotrajne uporabe ali zlorabe zdravilnega čaja je znižana koncentracija kalija v krvi (hipokaliemija), ki lahko vpliva na delovanje srčnih glikozidov in zdravil za zdravljenje motenj srčnega ritma. Sočasna uporaba zdravilnega čaja z drugimi zdravili, ki znižujejo koncentracijo kalija v krvi (npr. zdravila za pospeševanje izločanja urina, kortikosteroidi, korenina golostebelnega sladkega korena), lahko še poslabša elektrolitsko neravnovesje. Odsvetujemo sočasno uporabo zdravilnega čaja z navedenimi zdravili.

Uporaba Odvajalnega čaja skupaj s hrano in pijačo
Ni podatkov, da hrana ali pijača vplivata na učinkovitost zdravilnega čaja.

Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo. Ne uporabljajte zdravilnega čaja v času nosečnosti in dojenja.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilni čaj vplival na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Kako uporabljati Odvajalni čaj

Eno do dve čajni žlički zdravilnega čaja prelijte s skodelico vroče vode (150 ml), pokrito pustite stati 10-20 minut in nato precedite. Skodelico sveže pripravljenega čaja pijte enkrat dnevno, zvečer pred spanjem. Običajno zadostuje, da uporabite zdravilni čaj dvakrat do trikrat tedensko. Ne uporabljajte zdravilnega čaja dlje kot 1 do 2 tedna brez posveta z zdravnikom.

Če ste uporabili večji odmerek Odvajalnega čaja, kot bi smeli
Če ste uporabili večji odmerek zdravilnega čaja, kot bi smeli, in se ob tem pojavijo neželeni učinki, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Preveliko odmerjanje ali zloraba zdravilnega čaja lahko povzroči črevesne krče in hudo drisko, ki vodi v izgubo vode in elektrolitov, predvsem kalija. Posledica izgube kalija so lahko motnje delovanja srca in mišična oslabelost. Dolgotrajno prekomerno odmerjanje lahko vodi tudi v okvaro jeter.

Če ste pozabili uporabiti Odvajalni čaj
Če ste pozabili uporabiti zdravilni čaj, ga uporabite takoj, ko bo to mogoče. Ne uporabite dvojnega odmerka.

Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi Odvajalni čaj neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. V posameznih primerih lahko povzroči preobčutljivostne reakcije na koži (srbenje, koprivnica, izpuščaji) ali dihalih. Predvsem pri osebah z razdražljivim črevesom se lahko pojavijo trebušne bolečine, krči in tekoče blato; ti znaki so lahko tudi posledica prevelikega odmerjanja zdravilnega čaja – v teh primerih je potrebno odmerek zmanjšati. Med uporabo zdravilnega čaja se urin lahko obarva rumeno ali rdeče-rjavo, kar pa nima za zdravje škodljivih posledic.

Vsebina in pakiranje

Zdravilni čaj vsebuje:
liste sene (Cassia species, folium),
plodove navadne kumine (Carum carvi L., fructus),
plodove grenkega navadnega komarčka (Foeniculum vulgare Miller sp. vulgare var. vulgare, fructus),
cvetove prave kamilice (Matricaria recutita L., flos),
liste poprove mete (Mentha x piperita L., folium).

Pakiranje je škatla z vrečko, v kateri je 100 g zdravilnega čaja, s priloženim navodilom za uporabo.

Opozorilo: Odvajalni čaj je namenjen lajšanju težav pri kratkotrajni zaprtosti (7 do 14 dni), ki je ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano ali izdelki z vlakninami. Daljša uporaba odvajal lahko zveča lenobnost črevesa, poruši elektrolitsko ravnovesje v telesu in povzroči spremembe na sluznici debelega črevesa ter poslabša težave z zaprtjem. Odvajalni čaj ni primerno sredstvo za hujšanje.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

You've just added this product to the cart: