Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina, 13,2 ml

Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina, 13,2 ml

0 out of 5

29.01 

Zdravilo Nicorette oralno pršilo se uporablja za pomoč pri opuščanju kajenja, ko želite prenehati kaditi. Zdravilo Nicorette oralno pršilo je oblika nadomestnega nikotinskega zdravljenja (NRT).

Šifra: 145132 Kategorija: Oznaka: Nensi: 1050508

Opis

Kaj je zdravilo Nicorette oralno pršilo in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Nicorette oralno pršilo se uporablja za pomoč pri opuščanju kajenja, ko želite prenehati kaditi. Zdravilo Nicorette oralno pršilo je oblika nadomestnega nikotinskega zdravljenja (NRT).
Zdravilo Nicorette oralno pršilo zmanjša simptome odtegnitve nikotina, tudi močno potrebo po nikotinu, ki se pojavi, ko opustite kajenje. Ko prenehate kaditi in s tem nenadoma prenehate v telo vnašati nikotin, se pojavijo različni neprijetni občutki, ki jih imenujemo odtegnitveni simptomi. Z uporabo zdravila Nicorette oralno pršilo lahko te neprijetne občutke in željo po kajenju preprečite ali zmanjšate. To se zgodi, ker v telo krajše obdobje še naprej vnašate majhno količino nikotina. Zdravilo Nicorette oralno pršilo ne vsebuje katrana, ogljikovega monoksida in drugih toksinov v cigaretnem dimu.
Pri opuščanju kajenja boste še uspešnejši ob svetovanju in podpori, če sta vam dosegljiva.
2. Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Nicorette oralno pršilo
Ne uporabljajte zdravila Nicorette oralno pršilo:
• če ste alergični na nikotin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedene v poglavju 6).
• če ste mlajši od 18 let.
• če nikoli niste kadili.
Opozorila in previdnostni ukrepi
Najprej se pogovorite z zdravnikom, če imate katero od naštetih stanj. Zdravilo Nicorette oralno pršilo boste morda lahko uporabljali, vendar se boste morali o uporabi pogovoriti z zdravnikom, če:
• ste nedavno (v zadnjih treh mesecih) preživeli srčni infarkt ali kap,
• imate bolečino v prsnem košu (nestabilna angina pektoris) ali angino pektoris v mirovanju
• imate srčno obolenje, ki vpliva na srčno frekvenco ali ritem

• imate povišan krvni tlak, ki ni nadzorovan s terapijo,
• ste kdaj imeli alergijske reakcije, ki vključujejo otekanje ustnic, obraza in grla (angioedem) ali
srbeč kožni izpuščaj (koprivnica). Uporaba NRT lahko včasih sproži tovrstno reakcijo;
• imate hudo ali zmerno bolezen jeter,
• imate hudo bolezen ledvic,
• imate sladkorno bolezen,
• vaša žleza ščitnica deluje prekomerno (hipertiroidizem),
• imate tumor nadledvične žleze (feokromocitom),
• imate razjedo na želodcu ali dvanajstniku,
• imate ezofagitis.

Zdravilo Nicorette oralno pršilo ne smejo uporabljati nekadilci.
Druga zdravila in zdravilo Nicorette oralno pršilo
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katero koli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. To je predvsem pomembno, če jemljete zdravila, ki vsebujejo:
teofilin za zdravljenje astme
takrin za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni
klozapin za zdravljenje shizofrenije
ropinirol za zdravljenje Parkinsonove bolezni
Zdravilo Nicorette oralno pršilo skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo Nicorette oralno pršilo ne smete uporabljati skupaj s hrano in pijačo.
Nosečnost, dojenje in plodnost
Zelo pomembno je, da med nosečnostjo prenehate s kajenjem, ker lahko povzroči upočasnjeno rast otroka. Poleg tega je lahko vzrok za prezgodnji porod ali mrtvorojenost. Najbolje je, če lahko kajenje opustite brez uporabe zdravil, ki vsebujejo nikotin. Če vam to ne uspe, lahko uporabite zdravilo
Nicorette oralno pršilo, toda le po posvetu z zdravnikom, ki vodi vašo nosečnost, družinskim zdravnikom ali zdravnikom v zdravstvenem centru, ki je usposobljen za pomoč pri odvajanju od kajenja.
Uporabi zdravila Nicorette oralno pršilo se je treba med dojenjem izogibati, ker nikotin prehaja v materino mleko in lahko škoduje otroku. Če vam je uporabo zdravila Nicorette oralno pršilo svetoval zdravnik, ga uporabite takoj po dojenju in ne uporabljajte dve uri pred dojenjem.
Kajenje povečuje tveganje za neplodnost pri ženskah in moških. Učinki nikotina na plodnost niso znani.
Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Nicorette oralno pršilo v priporočenih odmerkih nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.
Zdravilo Nicorette oralno pršilo vsebuje 11 mg propilenglikola na razpršek in majhne količine etanola (alkohol), manj kot 100 mg na odmerek (1 ali 2 razprška). To zdravilo vsebuje tudi manj kot 1 mmol natrija (23 mg) na razpršek, kar v bistvu pomeni “brez natrija”. Zaradi prisotnosti butilhidroksitoluena lahko zdravilo Nicorette oralno pršilo povzroči lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis) ali draženje oči in mukoznih membran.

Kako uporabljati zdravilo Nicorette oralno pršilo
Vedno uporabite to zdravilo natančno tako, kot je opisano v tem navodilu, ali kot vam je svetoval zdravnik ali farmacevt. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Osebe, ki so mlajše od 18 let, zdravila Nicorette oralno pršilo ne smejo uporabljati.
Med uporabo zdravila Nicorette oralno pršilo morate povsem prenehati s kajenjem.
V preglednici je podana priporočena stopenjska shema uporabe zdravila Nicorette oralno pršilo.
I. stopnja: 1. do 6. teden
Uporabite 1 ali 2 odmerka, ko bi običajno kadili ali če začutite močno željo po kajenju. Če želja po kajenju nekaj minut po enem odmerku ne mine, uporabite še en odmerek. Če potrebuje 2 odmerka, so lahko naslednji odmerki po dva zaporedna odmerka.
Večina kadilcev potrebuje 1 do 2 odmerka vsakih 30 minut do 1 uro.
Na primer če kadite 15 cigaret na dan, naj bi uporabili 1-2 odmerka najmanj 15-krat na dan.
Ne uporabite več kot 2 odmerka naenkrat ali 4 odmerke na uro v 16-ih urah. Največji odmerek je 64 odmerkov v 16-ih urah v katerem koli 24-urnem obdobju.
II. stopnja: 7. do 9. teden
Zmanjševanje števila odmerkov na dan. Ob koncu 9. tedna naj bi bilo število odmerkov za POLOVICO manjše od njihovega povprečnega števila med I. stopnjo.
III. stopnja: 10. do 12. teden
Zmanjševanje števila odmerkov na dan, tako da 12. teden ne bo večje od 4 odmerkov na dan. Ko se število odmerkov zmanjša na 2 do 4 na dan, je treba z uporabo zdravila Nicorette oralno pršilo prenehati.
Po končanem zdravljenju vas lahko ponovno prevzame skušnjava po kajenju. Preostale odmerke pršila shranite, ker se lahko nenadoma pojavi močna želja po kajenju. Če se pojavi, uporabite en odmerek ali dva, če prvi ne pomaga po nekaj minutah.
Običajno je treba zdravilo Nicorette oralno pršilo uporabljati 3 mesece in ne dlje kot 6 mesecev. Če potrebujete zdravilo Nicorette oralno pršilo več kot 6 mesecev, se posvetujte z zdravnikom.
Natančno upoštevajte ta navodila.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Nicorette oralno pršilo, kot bi smeli
Prevelik odmerek nikotina se lahko pojavi, če hkrati kadite in jemljete zdravilo Nicorette oralno pršilo. Če uporabi zdravilo Nicorette oralno pršilo otrok ali ste sami uporabili več zdravila Nicorette oralno pršilo, kot bi smeli, se nemudoma posvetujte z zdravnikom ali obiščite najbližjo bolnišnico. Odmerki nikotina, ki jih prenašajo odrasli kadilci med zdravljenjem, lahko pri otrocih povzročijo hude simptome in so lahko usodni.

Simptomi prevelikega odmerjanja so: slabost (navzea), bruhanje, preveliko slinjenje, trebušne bolečine, driska, znojenje, glavobol, omotico, motnje sluha in oslabelost. Pri velikih odmerkih lahko tem simptomom sledijo hipotenzija, šibek in nepravilen srčni utrip, težave z dihanjem, izčrpanost, kolaps krvnega obtoka in generalizirane konvulzije.
Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kaj vsebuje zdravilo Nicorette oralno pršilo
– Zdravilna učinkovina je nikotin. En odmerek zagotavlja 1 mg nikotina.
– Pomožne snovi so: propilenglikol (E1520), brezvodni etanol, trometamol, poloksamer 407, glicerol (E422), natrijev hidrogenkarbonat (E500), levomentol, aroma mete, aroma za hlajenje, sukraloza, kalijev acesulfam, butilhidroksitoluen (E321), klorovodikova kislina (za uravnavanje pH), prečiščena voda.
Izgled zdravila Nicorette oralno pršilo in vsebina pakiranja

Zdravilo Nicorette oralno pršilo vsebuje plastenko z raztopino, postavljeno v pršilnik z mehanskim pršilom. Pršilnik je varen za otroke.
Ena plastenka vsebuje 13,2 ml raztopine, ki zagotavlja 150 odmerkov.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Navodilo za uporabo Nicorette pršilo

You've just added this product to the cart: