Paracetamol svečke 60 mg, 10 svečk

Paracetamol svečke 60 mg, 10 svečk

0 out of 5

4.20 

znižuje zvišano telesno temperaturo ter lajša blage do zmerne bolečine

Zaloga: Na zalogi Šifra: 600709

Opis

Kaj vsebuje
Zdravilna učinkovina je paracetamol.
1 svečka  vsebuje 60 mg paracetamola.
Pomožna snov: trda mast.

Kako deluje

Svečke vsebujejo paracetamol, ki znižuje zvišano telesno temperaturo ter lajša blage do zmerne bolečine.

 

Kdaj uporabiti

Paracetamol svečke 60 mg uporabljajte pri otrocih za znižanje povišane telesne temperature pri vročinskih stanjih ter za lajšanje bolečin pri gripi in prehladnih obolenjih, pri vnetjih ušes in grla, pri izraščanju zob, po poškodbah in zdravniških posegih ter pri reakciji na cepljenje.

Odmerjanje

Otrokom, starim od 3 do 6 mesecev (do 7 kg telesne mase), dajte 1 do 2 svečki do 4-krat dnevno; največji dnevni odmerek je 6 svečk. Otrokom, starim od 7 do 12 mesecev (7 do 10 kg telesne mase), dajte 2 svečki do 4-krat dnevno.

Opozorila

Ne uporabljajte Paracetamol svečk 60 mg
Ne dajte Paracetamol svečk 60 mg otroku, če je preobčutljiv za katerokoli sestavino zdravila.
Zdravila naj ne jemljejo otroci s hudo jetrno ali ledvično okvaro ter redko dedno boleznijo rdečih krvničk (prirojeno pomanjkanje glukoza-6-fosfat-dehidrogenaze).

Pri uporabi Paracetamol svečk 60 mg bodite posebno pozorni
Če se otroku stanje ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom.
Otrokom z motnjami v delovanju jeter ali ledvic smete dajati zdravilo le pod nadzorom zdravnika. Po dolgotrajnejši uporabi zdravila lahko nastopijo motnje v delovanju ledvic in jeter, zato je v takem primeru potreben posvet z zdravnikom. Posebna previdnost je potrebna pri oslabelih otrocih. Zaradi protibolečinskega in protivročinskega delovanja lahko zdravilo prekrije znake okužbe. Otrokom, mlajšim od 3 mesecev dajte zdravilo le, če ga predpiše zdravnik. Če se otrokovo stanje v 3 dneh ne izboljša, se posvetujte z zdravnikom.

Jemanje drugih zdravil
Zdravila ne smete dajati otroku sočasno z drugimi zdravili, ki vsebujejo paracetamol. Paracetamol lahko vsebujejo tudi zdravila v drugih farmacevtskih oblikah npr. sirupi, tablete, peroralne suspenzije, zrnca za peroralno raztopino …
Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, če otrok jemlje katero od navedenih zdravil ali zdravilnih učinkovin: protibakterijska zdravila (npr. rifampicin, izoniazid, kloramfenikol), zdravila proti strjevanju krvi (npr. varfarin), zdravila za zdravljenje epilepsije (npr. karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, primidon, lamotrigin), protivirusna zdravila (npr. interferon alfa, zidovudin), domperidon, holestiramin, metoklopramid, probenecid. Paracetamol lahko povzroči nepravilne rezultate nekaterih laboratorijskih preiskav.
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če otrok jemlje ali je pred kratkim jemal katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Če ste uporabili večji odmerek Paracetamol svečk 60 mg, kot bi smeli
Če ste otroku dali večji odmerek zdravila kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, tudi če se otrok počuti dobro, saj se znaki jemanja prevelikih odmerkov lahko pokažejo šele čez nekaj dni. V prvih 24 urah se običajno pojavi slabost in bruhanje, lahko tudi zaspanost in potenje. Trebušna bolečina, ki je lahko prvi znak okvare jeter, se pojavi 24 do 48 ur po zaužitju, lahko pa tudi šele 4 do 6 dni po zaužitju. Predvsem pri otrocih z obolenji jeter ali ledvic lahko jemanje prevelikih odmerkov zdravila povzroči hudo okvaro jeter in v nekaterih primerih hudo okvaro ledvic.

Če ste pozabili uporabiti Paracetamol svečke 60 mg
Ne dajte otroku dvojnega odmerka, če ste mu pozabili dati prejšnjega.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila imajo lahko tudi Paracetamol svečke 60 mg neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.
Redko se lahko pojavi lokalno draženje črevesne sluznice in preobčutljivostne kožne reakcije, običajno v obliki kožnih izpuščajev. Ob pojavu kožnih izpuščajev zdravljenje prekinite in se posvetujte z zdravnikom. Redek, vendar zelo hud neželeni učinek je resna alergijska reakcija na paracetamol, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Kaže se kot otekanje rok, nog, gležnjev, obraza, ustnic, ust ali žrela, kar lahko povzroči težave pri požiranju ali dihanju, astmatični napad, koprivnico, omedlevico, padec krvnega tlaka, ki se stopnjuje do šoka. Zdravniška pomoč je nujna tudi ob pojavu zlatenice (porumenitev kože in oči), slabosti in bruhanja, bolečin v trebuhu, nenadnega zmanjšanja količine seča, nenavadne utrujenosti ali splošne šibkosti. Zelo redko lahko pride do krvnih sprememb.
Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Paracetamol svečk 60 mg ne smete uporabljati po izteku roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Datum izteka roka uporabnosti se nanaša na zadnji dan navedenega meseca.
Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Zdravila, ki jih ne potrebujete, zbirajte ločeno od ostalih odpadkov. O načinu odstranjevanja zdravil se posvetujte s farmacevtom. Takšni ukrepi pomagajo varovati okolje.

Izgled Paracetamol svečk 60 mg  in vsebina pakiranja
Paracetamol svečke 60 mg so trdne svečke, koničaste oblike, bele barve, svetleče površine.
Vsebina pakiranja je škatla z 10 svečkami v dvojnem traku, s priloženim navodilom za uporabo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

You've just added this product to the cart: