Celiakija: Kaj “preobčutljivost” na gluten sploh je?

Celiakija velja za kronično sistemsko avtoimuno bolezen, pri kateri ima velik vpliv dedna nagnjenost, izpostavljenost glutenu in imunski odziv proti lastnim celicam.

Najpogosteje je prizadeto tanko črevo, pri katerem zaradi glutena lahko pride tudi do okvare sluznice črevesja, posledica pa je vidna pri pomanjkanju osnovnih sestavin hrane, pomanjkanju vitaminov in mineralov. Ko je govora o ‘preobčutljivosti’ na gluten, sem spadajo vsa zrna pšenice, ječmena, rži, pire in pri nekaterih bolnikih tudi ovsa.

wesual click rsWZ P9FbQ4 unsplash

Popolna izključitev glutena z jedilnika

Takoj po postavitvi diagnoze se naj začne bolnik s celiakijo izogibati glutenu, tudi če je le v sledovih. Z izključitvijo glutena iz prehrane se odstrani vzročni dejavnik za škodljivo reakcijo imunskega sistema.

Tudi simptomi in znaki obolenja s tem večinoma izzvenijo. To pa ne pomeni, da smo bolezen za vedno pozdravili. Po ponovnem zaužitju glutena se pričnejo odzivati celice imunskega sistema, kar ponovno vodi v sistemsko reakcijo.

Ob strogem izključevanju glutena se protitelesa, povezana s celiakijo, postopno normalizirajo in prizadeta tkiva se povrnejo v prvotno stanje. Ta proces lahko traja več mesecev, znaki obolenja pa izzvenijo hitreje (še posebej pri otrocih).

sasun bughdaryan kHCq9e1yibA unsplash

Katera žita vsebujejo gluten?

Čeprav je za izvajanje strogega izklučevanja glutena potrebna večja sprememba v življenjskem stilu, ta način prehranjevanja ne prinaša negativnih stranskih učinkov. Ta način prehranjevanja je potrebno izvajati pozorno in najbolje pod nadzorom zdravnika in/ali dietetika. Za uspešnost izključevanja glutena iz prehrane je potrebno vedeti, katere od skupin hranil vsebujejo gluten.

Le redka žita vsebujejo gluten, vendar so le-ta zaradi svojih lastnosti zelo množično gojena povsod po svetu. Med pomembnimi lastnostmi je tudi vsebnost glutena, ki pomembno vpliva na kakovost pekovskih izdelkov.

Žita, ki vsebujejo gluten, so med drugim pšenica in vse njene različice (pira, kamut, tritikale, bulgur ali njihove križane vrste), rž in ječmen. Bolniki s celiakijo se morajo izogibati vseh žit, ki vsebujejo gluten, in vseh iz njih narejenih izdelkov, npr. pekovskih izdelkov (kruh, sladice in pica), testenin, ocvrtih živil in piv.

towfiqu barbhuiya xs2rdwVoqks unsplash

Kaj so simptomi celiakije?

Prebavni simptomi celiakije lahko vključujejo:

 • laktozno intoleranco zaradi poškodbe tankega črevesa,
 • ohlapno, mastno in obsežno blato,
 • slabost ali bruhanje,
 • bolečine v trebuhu,
 • kronično drisko,
 • napenjanje,
 • zaprtje,
 • pline.

Za dokazovanje celiakije je izrednega pomena prvi korak, ki temelji na tem, da nanjo sploh kdo pomisli. Večinoma so to osebni zdravniki, ki jim bolniki potožijo bodisi o trebušnih, torej klasičnih simptomih.

Reference:
https://vizita.si/zdravje/imunski-sistem/celiakija.html
https://www.prehrana.si/moja-prehrana/drugi-prehranski-nasveti/celiakija

  Košarica
  Do prezplačne poštnine vam manjka še 50,00 EUR.
  Brezplačna poštnina nad 50€ (ne velja za nakup zdravil).
  Vaša košarica je praznaVrni se nazaj